Wetenschappers ontdekken hersenmechanisme dat ons aanzet om glucose te eten


Glucose is een onderdeel van koolhydraten en de belangrijkste energiebron gebruikt door de hersencellen.

Door het bestuderen van ratten identificeerde een team aan het Imperial College in Londen een mechanisme dat lijkt te voelen hoeveel glucose de hersenen bereikt en meer vraagt als er een tekort gedetecteerd wordt.

De onderzoekers geloven dat het een rol kan spelen in het besturen van onze voorkeur voor zoete en zetmeelrijke voedingsmiddelen.

De studie, gefinancierd door Biotechnologie and Biological Sciences Research Council, is gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation.

Dr James Gardiner, van het Department of Medicine, die de studie leidde, zei: "Onze hersenen zijn voor hun energie sterk afhankelijk van glucose. Het is duidelijk een zeer belangrijke voedingsstof. We hebben een diepgewortelde voorkeur voor glucose-rijk voedsel en zoeken het op. "

De onderzoekers namen de hypothese aan dat een enzym genaamd glucokinase een rol zou kunnen spelen bij het besturen van ons verlangen naar glucose. Glucokinase is betrokken bij de detectie van glucose in de lever en de alvleesklier. Het is aanwezig in de hypothalamus, een gebied van de hersenen dat diverse essentiële functies zoals voedselopname reguleert, maar de exacte functie ervan is nog onduidelijk.

Ze ontdekten dat wanneer ratten 24 uur zonder eten worden gezet, de activiteit van glucokinase in een eetlust regelmodule in de hypothalamus sterk toeneemt.

De ratten kregen toegang tot een glucoseoplossing en hun normaal voedsel chow genaamd. Wanneer de onderzoekers de activiteit van glucokinase in de hypothalamus verhoogden door een virus, aten de ratten meer glucose dan chow. Toen de glucokinase activiteit werd verlaagd, gebruikten ze minder glucose.

"Dit is de eerste keer dat iemand een systeem in de hersenen heeft ontdekt dat reageert op een bepaalde voedingsstof, in plaats van de energie-inname in het algemeen. Het suggereert dat wanneer je denkt over een dieet, je moet nadenken over de verschillende voedingsstoffen en niet alleen calorieën tellen, "zei Dr Gardiner.

Dr Gardiner suggereert dat het bij de mens mogelijk zou kunnen zijn om drang naar glucose te verminderen door het veranderen van de voeding en een geneesmiddel dat op dit systeem werkt kan mogelijk overgewicht voorkomen.

"Mensen hebben waarschijnlijk verschillende niveaus van dit enzym, dus verschillende dingen zullen werken voor verschillende personen. Voor sommige mensen is het eten van meer zetmeelrijk voedsel aan het begin van een maaltijd misschien een manier om sneller een vol gevoel te ervaren wat betekent dat ze minder zullen eten in het algemeen. "

Vertaling: André Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats