Nieuws




Kindermishandeling kan gewicht regulerende hormonen aantasten


Vroege spanning op endocrien systeem verhoogt risico op overtollig buikvet later in het leven.

Washington , DC - Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism ( JCEM ) kan kindermishandeling of verwaarlozing leiden tot langdurige hormonale stoornissen die het risico op het ontwikkelen van obesitas, diabetes of andere metabole stoornissen op volwassen leeftijd verhogen.






 

De studie onderzocht niveaus van de gewicht regulerende hormonen leptine, adiponectine en irisin in het bloed van volwassenen die als kind fysieke, emotionele of seksuele mishandeling of verwaarlozing hadden meegemaakt. Leptine heeft in het regelen van eetlust verband met de bodymass index (BMI) en vetmassa. Het hormoon irisin is betrokken bij de energiestofwisseling. Adiponectine vermindert de ontsteking in het lichaam en zwaarlijvige mensen hebben de neiging tot lagere niveaus van het hormoon. De studie vond ontregeling van deze hormonen bij mensen die als kind zijn misbruikt of verwaarloosd.


 

"Deze studie werpt een licht op de mensen die een slechte kindertijd hebben doorgemaakt en hoger risico hebben op het ontwikkelen van overtollig buikvet en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen," zei één van de auteurs van de studie, Christos S. Mantzoros , MD , DSc , PhD, van het Beth Israel Deaconess medisch Centrum en de VA Boston Healthcare System , afdelingen van de Harvard Medical School in Boston , MA . "De gegevens suggereren dat bij kindermishandeling het endocrien systeem wordt belast, wat leidt tot aantasting van belangrijke hormonen die kunnen bijdragen aan abdominale obesitas in de volwassenheid."

De cross-sectionele studie onderzocht hormoonspiegels in het bloed van 95 volwassenen tussen 35 en 65 jaar. Met behulp van vragenlijsten en interviews werd voor elke deelnemer een score, gebaseerd op de ernst van de mishandeling of verwaarlozing ervaren tijdens de kindertijd, toegewezen. Onderzoekers hadden de deelnemers verdeeld in drie groepen en vergeleken de hormonen van de personen met de hoogste scores met de overige tweederde van de deelnemers.

Deelnemers met de hoogste scores hadden neiging tot hogere niveaus van leptine, irisin en ontstekingsteller C-reactief proteïne in het bloed . Al deze merkers hebben verband met zwaarlijvigheid. Daarnaast had de groep die het meest had geleden lagere niveaus van adiponectine, een andere risicofactor voor obesitas. Zelfs nadat de onderzoekers correcties hadden aangebracht voor verschillen in dieet, lichaamsbeweging en demografische variabelen, bleef een hoog niveau van leptine en irisin geassocieerd met een slechte kindertijd.



 

"Wat we zien is een directe correlatie tussen een slechte kindertijd en hormonale stoornis, bovenop de impact die misbruik of verwaarlozing kunnen hebben op leefstijlfactoren zoals voeding en onderwijs," zei Mantzoros. "Inzicht in deze mechanismen kan zorgverleners helpen in het ontwikkelen van nieuwe en betere interventies om deze mensen met verhoogd risico op abdominale obesitas en cardiometabolisch risico later in het leven aan te pakken".

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats