Nieuws




Voorkeur van kinderen voor zoeter en zouter smaken met elkaar verbonden


Wetenschappers van het Monell Chemical Senses Center hebben ontdekt dat kinderen die voorkeur hebben voor zoete smaken ook voorkeur hebben voor alles wat zout smaakt. In het algemeen hebben kinderen liever zoeter en zouter dan volwassenen. Deze voorkeuren hebben niet alleen betrekking op de voedselinname maar ook op groei en kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de inspanningen om het dieet van kinderen te veranderen.


 

Veel ziekten van de moderne samenleving hebben verband met slechte voedselkeuzes. Omdat kinderen veel meer suiker en zout gebruiken dan aanbevolen, wat bijdraagt ​​tot een slechte gezondheid, is het begrijpen van de biologie achter de voorkeuren van kinderen voor deze smaken een cruciale eerste stap in de vermindering van de consumptie.


 

"Ons onderzoek toont aan dat de smaak van zout en zoet zich gedeeltelijk weerspiegelt in de biologie van het kind ", aldus hoofdauteur Julie Mennella, PhD, biopsycholoog bij Monell. De biologie predisponeert ons tot het consumeren van calorie rijke zoete en natriumrijke zoute voedingsmiddelen, en dit geldt met name vooral voor kinderen. "Opgroeiende kinderen hebben een grote voorkeur voor zoete en zoute smaken wat ze kwetsbaarder maakt voor de moderne voeding die verschilt van de voeding uit ons verleden, toen zout en suiker zeldzame en dure grondstoffen waren."



 

In een studie, online gepubliceerd op PLoS ONE, testten Mennella en collega's 108 kinderen tussen 5 en 10 jaar oud en hun moeders op hun voorkeuren voor zoute en zoete smaken.

Dezelfde testwerkwijze werd gebruikt voor kinderen en hun moeders die bouillon en crackers met variërend zoutgehalte en suikerwater en gelei met variërend suikergehalte proefden. De methode, ontwikkeld door Mennella en haar collega's van Monell, bepaalt wetenschappelijk smaakvoorkeuren, zelfs bij zeer jonge kinderen, door ze te laten vergelijken van twee verschillende smaakniveaus, hun favoriet te kiezen en te vergelijken met een andere favoriet over en weer tot de meest favoriete is geïdentificeerd.


 

Mennella en collega's vroegen ook moeders en kinderen een lijst van voedingsmiddelen op te maken met genuttigde dranken in de afgelopen 24 uur, van waaruit de dagelijkse natrium-, calorieën- en toegevoegde suikerinname geschat werden. Proefpersonen gaven vervolgens een speekselmonster af dat gegenotypeerd werd op zoete receptoren en een urinemonster om het niveau van Ntx , een marker om botgroei, te meten. Gewicht, lengte en percentage lichaamsvet werden gemeten.

Uit de analyses van al deze gegevens is gebleken dat niet alleen zoete en zoute voorkeuren bij kinderen voorkomen en groter zijn dan bij volwassenen maar ook dat smaakvoorkeuren van kinderen betrekking hebben op de groei en ontwikkeling: kinderen die groot waren voor hun leeftijd gaven de voorkeur aan zoet en kinderen met hogere hoeveelheden lichaamsvet gaven de voorkeur aan zout. Er was ook een indicatie dat hogere zoete smaak verwant is aan opwellingen in botgroei, maar dat resultaat moet worden bevestigd bij een grotere groep kinderen .




Zoete en zoute voorkeuren kwamen ook bij volwassenen voor. En bij volwassenen, niet bij kinderen, had het zoetreceptor genotype het meest correlatie met het hoogst geprefereerd niveau van zoetheid." Er zijn aangeboren genetische verschillen die de voorliefde voor zoet bij volwassenen beïnvloeden," zegt medewerker Danielle Reed , PhD, " maar voor kinderen hebben andere factoren - misschien wel de groeistand - een sterkere invloed dan de genetica."

Het onderzoek vond dat ouders meer controleren op het gebruik van toegevoegde suiker dan op extra zout. Dat reflecteert zich ook in het stijgend gebruik van zoetmakers in voeding voor kinderen; de zoetheid van bepaalde voedingsmiddelen weerspiegelt niet het gehalte aan suiker.

De huidige consumptie van natrium en toegevoegde suikers bij Amerikaanse kinderen zit ruim boven de aanbevelingen. Voor bijna alle 2 - tot 8 -jarigen zijn toegevoegde suikers goed voor meer dan de helft van hun discretionaire calorieën (130 in totaal discretionaire calorieën zijn toegestaan ​​voor kinderen van deze leeftijd ). Voor 4 - tot 13 -jarigenbedraagt de inname van natrium meer dan twee keer het adequaat niveau (1200-1500 mg/dag is toegestaan ​​voor kinderen van deze leeftijd). De kinderen bestudeerd door Mennella en collega's, van wie tweederde met overgewicht of obesitas hadden te kampen, verbruikten ook twee keer het adequaat niveau van natrium en hun toegevoegde suikerinname bedroeg gemiddeld bijna 20 theelepels of 300 calorieën per dag.





Richtlijnen van vooraanstaande autoriteiten waaronder de World Health Organization, de American Heart Association, het Amerikaanse ministerie van Landbouw en het Instituut voor Geneeskunde raden een aanzienlijke vermindering van suiker- en zout inname aan voor kinderen, maar dit kan een ontmoedigende taak zijn. In een reactie op de implicaties van haar onderzoek, merkte hoofdauteur Mennella op: "Uit de huidige bevindingen blijkt dat de moeilijkheden die ouders hebben voor het wijzigen van het dieet van hun kinderen om te voldoen aan de aanbevelingen een biologische basis blijken te hebben."

Inzicht in de fundamentele biologie dat het verlangen naar zoete en zoute smaken bij kinderen ondersteunt illustreert hun kwetsbaarheid voor het huidig voedingsaanbod. Maar om te eindigen op een positieve noot zegt Mennella, "het effent ook de weg naar het ontwikkelen van meer inzichtelijke en geïnformeerde strategieën voor het bevorderen van gezond eten dat voldoet aan de specifieke behoeften van opgroeiende kinderen."

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats