Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Kinderen die dichtbij fastfood verkooppunten wonen hebben
meer kans op overgewicht

Kinderen die in een door fastfood verkooppunten omgeven gebied wonen hebben meer kans op overgewicht of obesitas, volgens nieuw onderzoek aan de universiteit van East Anglia (UEA) en het Centre for Diet and Activity Research (CEDAR).

Vandaag is nieuw onderzoek gepubliceerd dat gewichtsgegevens registreerde van meer dan een miljoen kinderen en vergeleek deze met het aanbod van ongezond voedsel van snackbars, inclusief gebakken vis, patat, hamburgers, pizza’s en snoepwinkels.

Men ontdekte dat met name oudere kinderen meer kans hebben op overgewicht als zij in de directe nabijheid wonen van een grote hoeveelheid verkooppunten van ongezond voedsel.

Hopelijk helpt de uitkomst bij het richting geven aan politiek beleid om de kinderobesitas aan te pakken.

Prof. Andy Jones van de UEA's Norwich Medical School, leidde het onderzoek. Hij zei: “We ondervonden dat hoe meer verkooppunten van ongezond voedsel er in de buurt zijn, hoe groter het aantal kinderen is met overgewicht. De resultaten waren nog meer uitgesproken bij middelbare schoolkinderen die meer koopkracht hebben om hun eigen voedsel te kiezen.

“Maar de connectie was omgekeerd in buurten waar meer gezond voedsel opties beschikbaar waren.

“Dit is belangrijk want er woedt een obesitas epidemie in Engeland en andere geïndustrialiseerde landen. Dit kan leiden tot kinderdiabetes, weinig zelfvertrouwen, en orthopedische en cardiovasculaire problemen. Zorgelijk is ook dat ongeveer 70 procent van deze obesitas kinderen en tieners gewichtsproblemen blijven houden in hun verdere leven.”

Co-auteur van het onderzoek, Andreea Cetateanu van de UEA's school of Environmental Sciences, zegt: “We weten dat fast food meer gangbaar is in achtergestelde buurten in Engeland en men neemt aam dat kinderen met overgewicht vaker uit sociaaleconomisch achtergestelde bevolkingsgroepen komen. Maar het verband tussen het gewicht van de kinderen en de beschikbaarheid van snacks zijn nooit op zo’n grote, nationale schaal duidelijk geworden.

“Als we deze uitkomsten kunnen gebruiken om invloed uit te oefenen op de planningsbesluiten en een gezondere leefomgeving te creëren, zouden we in staat kunnen zijn om deze trend te keren voor onze toekomstige generatie.

“Openbaar gezondheidsbeleid zou strategieën moeten integreren om hoge concentraties van verkooppunten van fastfood en andere ongezond voedsel te voorkomen om obesitas bij kinderen terug te dringen. Maar er is geen snelle oplossing – elke inbreng om kinderobesitas te stoppen en een omgeving re creëren voor zowel lichamelijke activiteit en betere voedselkeuzes, moet deel uitmaken van het grotere geheel als men naar het totale obesitas systeem kijkt.”

Het onderzoeksteam gebruikte gegevens van het National Child Measurement Programma, dat jaarlijks lengte en gewicht bijhoudt van een miljoen kinderen in de meeste openbare scholen in Engeland.

Ze hielden rekening met factoren zoals mensen die op het platteland wonen en verder moeten rijden om eten te kopen, en andere variabelen, zoals het aantal kinderen in gezinnen met een laag inkomen en metingen van groene ruimte, beiden bijkomende omstandigheden voor lichaamsbeweging van kinderen.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats