Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Groeiend aantal chemische stoffen in verband gebracht met hersenaandoeningen bij kinderen 

Boston, MA - Volgens een nieuwe studie van de 'Harvard School of Public Health' (HSPH) en de 'Icahn School of Medicine' op de berg Sinaï, zouden giftige stoffen wel eens de oorzaak kunnen zijn van de recente stijgingen van de neurologische problemen bij kinderen zoals autisme, gebrek aan aandacht, hyperactiviteit en dyslexie. De onderzoekers zeggen dat een nieuwe globale preventiestrategie voor het gebruik van deze stoffen dringend nodig is.

Het rapport is online gepubliceerd op 15 februari 2014 in de 'Lancet Neurology'.

"De grootste zorg is het groot aantal kinderen dat wordt getroffen door giftige schade aan de hersenontwikkeling en de afwezigheid van een formele diagnose. Zij lijden aan een verminderd concentratievermogen, vertraagde ontwikkeling en slechte schoolprestaties. Industriële chemicaliën worden nu onder verdenking gebracht als mogelijke oorzaak," zei Philippe Grandjean, adjunct hoogleraar milieu en gezondheid bij HSPH.

Het verslag is een vervolg op een soortgelijk onderzoek uitgevoerd door de auteurs in 2006 waarbij vijf industriële chemicaliën geïdentificeerd werden als " ontwikkelings neurotoxische stof," of chemicaliën die de hersenen kunnen beschadigen. De nieuwe studie biedt bijgewerkte bevindingen over deze chemische stoffen en voegt informatie toe over zes nieuwe waaronder mangaan, fluoride, chloorpyrifos en DDT (pesticide), tetrachloorethyleen (een oplosmiddel) en de polybroomdifenylethers (vlamvertragers).

De studie schetst mogelijke verbanden tussen deze nieuw erkende neurotoxieën en negatieve gevolgen voor de gezondheid bij kinderen, waaronder:

Mangaan wordt geassocieerd met verminderde intellectuele functie en verminderde motoriek.

Oplosmiddelen zijn gekoppeld aan hyperactiviteit en agressief gedrag.

Bepaalde soorten pesticiden kunnen cognitieve achterstand veroorzaken.

Grandjean en mede-auteur Philip Landrigan, 'Dean for Global Health' op de berg Sinaï voorspellen dat er veel meer chemicaliën zijn dan de bekende dozijn geïdentificeerd als neurotoxische stoffen die, bijdragen tot een "stille pandemie" van neuro tekorten die de intelligentie ondermijnen, gedrag verstoren en schade toebrengen aan samenlevingen. Maar het beheersen van deze pandemie is moeilijk vanwege een gebrek aan gegevens voor het begeleiden van preventie en de enorme hoeveelheid bewijs nodig voor overheidsregulering. "Zeer weinig chemicaliën zijn gereguleerd op gebied van ontwikkelingsneurotoxiciteit", schrijven ze.

De auteurs zeggen dat het van cruciaal belang is om het gebruik van deze chemische stoffen onder controle te brengen om de ontwikkeling van de hersenen van kinderen wereldwijd te beschermen. Zij stellen voor over te gaan tot het verplicht testen van industriële chemicaliën en de vorming van een nieuwe internationale organisatie voor het evalueren van industriële chemicaliën op hun potentiële ontwikkelingsneurotoxiciteit .

"Het probleem is wereldwijd en de oplossing moet dus internationaal zijn," aldus Grandjean. "We beschikken over de methodes om de industriële chemicaliën te testen op schadelijke effecten op de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen - het is hoog tijd dat die testen verplicht worden."

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats