Wetenschappers manipuleren toxine afscheidende stamcellen om hersentumoren te behandelen


Een proof-of-concept studie wijst op nieuw therapeutisch gebruik van gemanipuleerde menselijke stamcellen.

Wetenschappers van het Harvard Stem Cell Institute aan het Massachusetts General Hospital hebben een nieuwe manier bedacht om stamcellen te gebruiken in de strijd tegen hersenkanker. Een groep onder de leiding van neuroloog Khalid Shah, MS, PhD, dat onlangs de waarde aantoonde van stamcellen geladen met kankerdodende herpesvirussen, hebben nu een manier gevonden om genetische stamcellen te maken die tumordodende toxinen kunnen produceren en afscheiden.

In het AlphaMed Press tijdschrift Stem Cells, toont Shah’s team aan hoe de toxine afscheidende cellen gebruikt kunnen worden om kankercellen te verwijderen nadat de belangrijkste tumor reeds weggenomen was. De stamcellen worden ter plaatse ingekapseld in een biologisch afbreekbare gel. Deze werkwijze lost het probleem op van het aanvoeren van kankerdodende toxinen in de hersenen wat keer op keer mislukte in klinische studies. Shah en zijn team proberen momenteel een goedkeuring te bekomen van het FDA om over te gaan tot klinische studies.

"Kankerdodende gifstoffen worden reeds met groot succes gebruikt bij verscheidene bloedkankers, maar ze doen het niet zo goed bij vaste tumoren omdat deze kankers niet zo toegankelijk zijn en de giftige stoffen een korte halfwaardetijd hebben,” zei Shah , die de leiding heeft van het Molecular Neurotherapy en Imaging Lab aan het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School.

"Een paar jaar geleden ontdekten we dat stamcellen kunnen worden gebruikt om therapeutische toxines continu te sturen naar tumoren in de hersenen, maar eerst moesten we genetische stamcellen kunnen maken die bestand zijn tegen zelfdoding door diezelfde toxines," zei hij. "Nu hebben we toxine-resistente stamcellen die kanker dodende geneesmiddelen kunnen maken en aanvoeren.”

Cytotoxinen zijn dodelijk voor alle cellen, maar sinds de late jaren 1990 hebben onderzoekers toxinen kunnen maken die enkel kankercellen met specifieke oppervlaktemoleculen kunnen binnen dringen zonder risico voor normale cellen. Eenmaal binnenin een cel verstoort het toxine het vermogen van de cel om eiwitten aan te maken waardoor de cel binnen enkele dagen afsterft.

Shah’s stamcellen ontsnappen aan dit lot omdat ze gemaakt zijn met een mutatie die de werking van het toxine in de cel verhindert. De toxine resistente stamcellen hebben ook een extra stukje genetische code die hen in staat stelt om de toxines aan te maken en af te scheiden. Kankercellen die deze toxines tegenkomen beschikken niet over een natuurlijke afweer en sterven af. Shah en zijn team induceerden toxine resistentie in menselijke neurale stamcellen en manipuleerden hen vervolgens om gerichte toxines te produceren.

"We testten deze stamcellen in een klinisch relevant muismodel met hersenkanker, waar de tumoren werden geresecteerd en vervolgens werden de stamcellen, ingekapseld in een gel, in de resectie holte aangebracht”, aldus Shah. 'Na alle moleculaire analyses en beeldvorming om de remming van de eiwitsynthese in de hersentumoren te volgen, zagen we dat de toxines de kankercellen doodden wat uiteindelijk resulteerde in verlenging van overleving van de dieren. "

Shah wil toxine afscheidende stamcellen rationeel combineren met een aantal verschillende therapeutische stamcellen, ontwikkeld door zijn team, om nog meer positieve resultaten te bekomen bij muismodellen met glioblastoma, de meest voorkomende hersenkanker bij volwassen mensen. Shah voorspelt dat hij deze therapieën klinische zal testen binnen de komende vijf jaar.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats