Nieuws

 


Menselijk vet: het Trojaans paard om hersenkanker te bestrijden?


Johns Hopkins onderzoekers gebruiken stamcellen uit het menselijk lichaamsvet voor de behandeling van het dodelijke glioblastoma bij muizen.

Johns Hopkins onderzoekers zeggen dat ze met succes gebruik hebben gemaakt van stamcellen uit het menselijk lichaamsvet in biologische behandelingen van de hersenen van muizen met de meest voorkomende en agressieve vorm van hersentumor en zo hun leven aanzienlijk verlengd hebben.

De experimenten geven de mogelijkheid, zeggen de onderzoekers, dat de techniek bij mensen zou kunnen werken na operatieve verwijdering van de kanker in de hersenen genaamd glioblastomas om eventuele resterende kankercellen in moeilijk bereikbare gebieden van de hersenen te vinden en te vernietigen. Glioblastomacellen zijn bijzonder wendbaar; ze zijn in staat om te migreren in het hele hersenbrein, zich te verstoppen en nieuwe tumoren aan te maken. Genezing is dan ook quasi uitgesloten.

Bij de muisexperimenten gebruikten de Johns Hopkins onderzoekers mesenchymale stamcellen ( MSC's ) - die een onverklaarbaar vermogen hebben om te zoeken naar kanker en andere beschadigde cellen - dat ze oogstten uit menselijk vetweefsel. Zij wijzigden de MSCs bot morfogenetische proteïne 4 (BMP4), een klein eiwit betrokken bij het regelen van de embryonale ontwikkeling en bekend voor tumoronderdrukkende eigenschappen. De onderzoekers die al enkele weken eerder een groep muizen glioblastomacellen hadden gegeven, spoten stamcellen met BMP4 in hun hersenen.

In een rapport gepubliceerd in het 1 mei nummer van Clinical Cancer Research zeggen de onderzoekers dat de muizen die op deze wijze behandeld waren minder tumorgroei en -verspreiding vertoonden, en hun kankers waren over het algemeen minder agressief in vergelijking met de muizen die de behandeling niet hadden gekregen. Verder leefden de muizen die de stamcellen met BMP4 hadden gekregen aanzienlijk langer, gemiddeld 76 dagen t.o.z. van 52 dagen voor de onbehandelde muizen.

"Deze gemodificeerde mesenchymale stamcellen zijn als een paard vanTroje omdat ze met succes hun weg naar de tumoren vinden zonder te worden ontdekt en vervolgens hun therapeutisch vermogen op de kankercellen loslaten", zegt onderzoeksleider Alfredo Quinones - Hinojosa, MD, professor in de neurochirurgie, oncologie en neurowetenschappen aan de Johns Hopkins University School of Medicine.

Standaardbehandelingen voor glioblastoma die chemotherapie, bestraling en chirurgie omvatten maar ook een combinatie van alle drie, leiden zelden tot meer dan 18 maanden overleving na diagnose. Het vinden van een biologische therapie om een resultaat te krijgen wat andere behandelingen niet hebben is een lang gezochte doel, zegt Quinones - Hinojosa , die waarschuwt dat jaren extra studies nodig zijn voordat de menselijke proeven van vet- afgeleide MSC therapieën kunnen beginnen.

Quinones-Hinojosa die hersenkankerpatiënten behandelt aan de Johns Hopkins Kimmel Cancer Center zegt dat zijn team hoopvol is door het feit dat de stamcellen losgelaten in de hersenen zich niet transformeren tot nieuwe tumoren.

De nieuwste bevindingen bouwen voort op onderzoek gepubliceerd in maart 2013 door Quinones-Hinojosa en zijn team in het tijdschrift PLoS ONE, waaruit bleek dat het gebruik van MSC's uit vet veel minder invasief en goedkoper is dan het te halen uit het beenmerg, een meer algemeen bestudeerde methode.

Als MSC's werken moet bij een patiënt met een glioblastoma op een aantal plaatsen in het lichaam een korte tijd voor de operatie wat vetweefsel genomen worden. De MSC's in het vet moeten dan afgzonderd worden en gemanipuleerd in het lab om BMP4 af te scheiden. Na het verwijderen van de hersentumor kunnen de gewapende cellen in de hersenen worden gespoten in de hoop dat ze de niet bereikbare kankercellen zullen opsporen en vernietigen.

Vertaald door Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats