Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Studie vindt verband tussen slechte slaapkwaliteit en verminderde grijze massa in de hersenen bij Golfoorlog veteranen

Subjectieve kwaliteit van de slaap wordt geassocieerd met grijze stof volume onafhankelijk van comorbide psychiatrische aandoeningen.

Darien, IL - Een nieuwe studie bij veteranen van de Golfoorlog vond een verband tussen slechte kwaliteit van de slaap en verminderde hoeveelheid grijze massa in de frontale kwab van de hersenen die de controle heeft over belangrijke processen zoals werkgeheugen en uitvoerende functies .

"Eerdere MRI- studies hebben aangetoond dat slaapstoornissen kunnen worden geassocieerd met structurele veranderingen in de hersenen in bepaalde gebieden van de frontale kwab," aldus hoofdauteur Linda Chao, universitair hoogleraar in de afdelingen Radiologie en Biomedicale Beeldvorming en Psychiatrie aan de Universiteit van Californië San Francisco. "Het verrassende van deze studie is dat ze besluit dat een slechte kwaliteit van de slaap geassocieerd is met verminderde volume grijze massa in de frontale kwab en algemeen in de hersenen."

Resultaten tonen aan dat slechtere subjectieve slaapkwaliteit geassocieerd is met een verminderde totale corticale en regionale frontale kwab grijze massa volume na correctie voor mogelijk verstorende variabelen zoals posttraumatische stress-stoornis, depressie, Golfoorlog ziekte, trauma blootstelling en psychotroop medicatie gebruik. Het onderzoek kan helpen bij het verklaren van het verband tussen slechte kwaliteit van de slaap en verminderd psychosociaal, fysiek en beroepsmatig functioneren .

"Deze studie benadrukt het belang van het zoeken naar medische hulp als men last heeft van slechte slaapkwaliteit", zegt American Academy of Sleep Medicine president dr. M. Safwan Badr. "Een specialist slaapgeneeskunde kan de oorzaak van het slaapprobleem identificeren en een effectief behandelingsplan ontwikkelen."

De cross sectionele studie werd geleid door senior auteur Dr Thomas Neylan professor in de psychiatrie aan de afdeling UCSF en directeur van het PTSS onderzoek bij het ​​Department of Veterans Affairs Medical Center in San Francisco. Zijn onderzoeksteam voerde analyse uit van beeldvorming en klinische gegevens van 144 veteranen uit de Golfoorlog.

Totale corticale lobaire grijze massa en hippocampus volumes werden gekwantificeerd met 'magnetic resonance imaging' (MRI) en de subjectieve slaapkwaliteit werd gemeten met de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Meervoudige lineaire regressies werden gebruikt om het verband tussen de slaapkwaliteit en de regionale volumes van de hersenen te bepalen.

Volgens de auteurs liet de cross- sectionele opzet van het onderzoek niet toe een oorzakelijk verband tussen slaap en frontale kwab volume te bepalen. Zij merkten op dat aanvullend onderzoek nodig is om te bepalen of een effectieve behandeling van verstoorde slaap leidt tot een verbeterde structurele en functionele integriteit van de frontale kwabben.

Slaap is een van de drie belangrijkste componenten van gezondheid die deel uitmaken van de Performance Triad, de operationele aanpak van het Leger om soldaten te helpen hun eigen gezondheid te optimaliseren en hun prestaties en veerkracht te verbeteren.

Vertaling Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats