Angst kan hersenen beschadigen


Versnelde conversie naar de ziekte van Alzheimer voor mensen met milde cognitieve stoornis.

Mensen met een milde cognitieve stoornis (MCI) hebben een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer in een paar jaar, maar een nieuwe studie waarschuwt dat het risico aanzienlijk toeneemt als ze last hebben van angst. De bevindingen werden gemeld op 29 oktober online door The American Journal of Geriatric Psychiatry, voorafgaand aan de gedrukte publicatie in mei 2015.

Geleid door onderzoekers van Baycrest Health Sciences 'Rotman Research Institute, heeft de studie voor de eerste keer duidelijk aangetoond dat de symptomen van angst bij mensen gediagnosticeerd met MCI het risico verhogen op een snellere achteruitgang in cognitieve functies - onafhankelijk van depressie (een andere risicomarker). Voor MCI patiënten met lichte, matige of ernstige angst verhoogt het risico op Alzheimer met respectievelijk 33%, 78% en 135%.

De onderzoeksgroep vond verder dat MCI patiënten die angstsymptomen hadden vertoond op elk moment van de follow-up periode grotere percentages van atrofie hadden in de mediale temporale kwabgebieden van de hersenen, die essentieel zijn voor het creëren van het geheugen en die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer.

Tot nu toe is de angst als een potentieel belangrijke risicofactor voor de ziekte van Alzheimer bij mensen gediagnosticeerd met MCI nooit geïsoleerd voor een longitudinaal onderzoek om een duidelijker beeld te krijgen van de schadelijkheid van symptomen van angst op cognitie en hersenstructuur.

Er is een groeiende hoeveelheid literatuur die depressie op late leeftijd heeft geïdentificeerd als een belangrijke risicofactor voor de ziekte van Alzheimer. Angst is in het verleden onder de noemer van een depressie in de psychiatrie ondergebracht. Depressie wordt routinematig gescreend op evaluatie en follow-up van het geheugen bij klinische patiënten; angst wordt niet routinematig beoordeeld.

"Onze resultaten suggereren dat artsen routinematig zouden moeten screenen op angst bij mensen die problemen hebben met het geheugen, want angst signaleert dat deze mensen een groter risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer," zei Dr Linda Mah, hoofdonderzoeker van de studie, arts-wetenschapper met Baycrest's Rotman Research Institute, en assistent-professor in de Psychiatrie aan de Universiteit van Toronto.

Dr. Mah is ook een mede-onderzoeker in een multi-site studie onder leiding van het Centrum voor Verslaving en Geestelijke Gezondheid gedeeltelijk gefinancierd door federale dollars (Brain Canada), om de ziekte van Alzheimer te voorkomen bij mensen met depressie of MCI die een hoog risico inhouden voor het ontwikkelen van de progressieve hersenziekte.

"Hoewel er geen gepubliceerd bewijs is dat aantoont of behandelingen met medicamenten, gebruikt in de psychiatrie voor de behandeling van angst, hulpvol zijn bij het beheer van de symptomen van angst bij mensen met milde cognitieve stoornis of in het verminderen van hun kans op conversie naar de ziekte van Alzheimer, denken we dat op zijn minst gedragsmatige stressreactie management programma's kunnen worden aanbevolen. In het bijzonder is er onderzoek naar het gebruik van mindfulness-based stress reductie bij de behandeling van angst en andere psychiatrische symptomen bij de ziekte van Alzheimer - en dit is veelbelovend, "zei Dr Mah.

De Baycrest studie gebruikte gegevens uit het grote op populatie gebaseerde Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative om angst, depressie, cognitieve- en hersenstructurele veranderingen bij 376 volwassenen tussen 65 en 91 jaar te analyseren - 91, over een periode van drie jaar. De veranderingen werden om de zes maanden gecontroleerd. Allen hadden een klinische diagnose van amnestische MCI en een lage score op de Depression Rating Scale, wat aangeeft dat symptomen van angst geen deel uitmaakten van klinische depressie.

MCI wordt beschouwd als een risicofactor voor het omzetten naar de ziekte van Alzheimer in een paar jaar. Naar schatting een half miljoen Canadezen van 65 jaar en ouder hebben MCI, waarvan veel niet ontdekt. Niet alle MCI patiënten zullen overgaan in de ziekte van Alzheimer - sommigen zullen stabiliseren en anderen misschien zelfs verbeteren.

De Baycrest studie heeft belangrijke aanwijzingen opgeleverd dat angst een "voorspellende factor" is van de vraag of een individu met MCI zal converteren naar Alzheimer of niet, zei Dr Mah. Studies hebben aangetoond dat angst bij MCI geassocieerd is met abnormale concentraties van plasma amyloid eiwitniveaus en T-tau-eiwitten in cerebrospinale vloeistof, die biomarkers van Alzheimer zijn. Depressie en chronische stress zijn ook gekoppeld aan kleinere hippocampusvolume en een verhoogd risico van dementie.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats