Hoofdletsel triggert het immuunsysteem de hersenen aan te vallen


Wetenschappers hebben een verrassende manier om de schade aan de hersenen veroorzaakt door hoofdletsel te verminderen blootgelegd. De studie, gepubliceerd in het open access tijdschrift Acta Neuropathologica Communications, toonde aan dat in experimenten met muizen, een immuun-based behandeling de grootte van het hersenletsel verminderde. De auteurs suggereren dat als de bevindingen van toepassing zijn op mensen, dit kan helpen schade aan de hersenen van ongevallen te voorkomen en de spelers van contactsporten, zoals American football, rugby en boksen te beschermen.

Tot heden zijn er geen effectieve behandelingen voor het voorkomen of herstel van de schade na hersenletsel. De onderzoekers testten de theorie dat klappen op het hoofd hersenschade veroorzaken, gedeeltelijk, vanwege de afbraak van de bloed-hersen barrière, waardoor de immuun cellen in het bloed in contact met hersencellen komen en deze vernietigen. Ze veronderstellen dat muizen waarbij een essentieel immuun component ontbreekt, minder hersenbeschadiging door trauma zou hebben en dat een behandeling die deze component van het immuunsysteem blokkeert de schade kan voorkomen.

Het onderdeel wat ze bewerkten was CD74, die een cruciale rol speelt in de reactie van het immuunsysteem op ziekteverwekkers. CD74 wordt opgesplitst in deeltjes die in groef van het celoppervlak va de immuunrespons eiwitten als onderdeel van de keten van gebeurtenissen die T-cellen activeert. Immuuncellen die normaal geïnfecteerd (of beschadigde) cellen in het lichaam aanvallen. Men dacht dat deze cellen eveneens de hersencellen kunnen aanvallen als de bloed-hersenbarrière is verlaagd. Een behandeling genoemd CAP stopt de activatie van T-cellen.

Deze theorie werd getest middels een serie proeven op 32 muizen. De muizen werden verdeeld in groepen CD74 deficiënte muizen versus controlemuizen; een gefingeerd hersenletsel of een echte hersenletsel; en de CAP behandeling of zoutoplossing injectie als de controle.

Om de hypothese dat het immuunsysteem hersenschade na een trauma veroorzaakt te testen vergeleken wetenschappers de laesiegrootte in CD74 deficiënte muizen versus controlestam na een echte hersentrauma, met saline injectie. Zij vonden dat de controlemuizen met een volledig werkend immuunsysteem een grotere laesies hadden, hetgeen suggereert dat het immuunsysteem deel van de reden voor het afbreken van hersencellen na een trauma is.

Om te testen of het CAP behandeling hersenletsel verminderd na trauma, vergeleken ze de controle muizen met een echte hersenletsel die de CAP behandeling hadden ontvangen met soortgelijke muizen die de zoutoplossing werd gegeven. Zij vonden deze laesies net zo klein waren als die van de CD74 deficiënte muizen, dit ondersteunt de hypothese dat de behandeling succesvol was, omdat het de immuunsysteem aanvallen op de hersenen stopt.

Vertaling: Marjolein de Rooy


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats