Hersenactiviteit levert het bewijs voor interne 'calorie teller


Bij een blik over het menu of kennisnemen van de schappen in een supermarkt, kunt u nadenken over hoe elk voedsel zal smaken en of het voedzaam is, of je kan proberen om te beslissen wat je zal behagen. Een nieuwe neuroimaging studie suggereert dat terwijl je aan al deze dingen denkt, een interne calorieteller het voedsel ook beoordeeld op basis van de calorische dichtheid.

De bevindingen zijn gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Science.

“Uit eerdere studies bleek dat kinderen en volwassenen de neiging hebben om voedsel te kiezen met een hoge caloriewaarde”, zegt studie auteur Alain Dagher, neuroloog aan het Montreal Neurological Institute en Ziekenhuis. "De gemakkelijke beschikbaarheid en lage kosten van hoog calorisch voedsel is de schuld van de stijging van obesitas. Hun verbruik wordt grotendeels bepaald door de verwachte gevolgen van deze voedingsmiddelen en waarschijnlijk gebrek aan ervaring."

"Onze studie zocht te bepalen hoe het bewustzijn van de mensen van de calorische waarde van voedsel van invloed is op de hersengebieden die bekend staan om te worden betrokken bij de evaluatie van voedselkeuze,” zegt Dagher. "Wij vonden dat de hersenen de echte caloriewaarde van voedingsmiddelen nagaan.”

Voor de studie werd aan 29 gezonde deelnemers gevraagd om foto's van 50 bekende gerechten te beoordelen. De deelnemers gaven een waardering aan het eten (op een schaal van 1 tot 20) en werden gevraagd het caloriegehalte van elk voedsel schatten.

Verrassend was dat zij het aantal calorieën in de verschillende voedingsmiddelen slecht konden schatten en toch voorkeur vertoonden voor voedsel met hogere calorische waarden.

Resultaten van functionele hersenscans van de deelnemers, terwijl ze de voedselbeelden bekeken, toonden dat activiteit in de ventromediale prefrontale cortex, een gebied dat de waarde van stimuli codeert en de onmiddellijke consumptie voorspelt, werden ook gecorreleerd met de ware calorische van het voedsel.

De expliciete ratings van hun voorkeur voor een levensmiddel daarentegen, werden geassocieerd met activiteiten in de insula, een gebied van de hersenen dat is gekoppeld aan de verwerking van de sensorische eigenschappen van voedsel.

Volgens Dagher, zou het begrijpen van de redenen waarom mensen bepaalde voedselkeuzes maken, kunnen helpen om de factoren die leiden tot overgewicht, een aandoening die wordt gekoppeld aan veel gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes beter onder controle te krijgen.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats