Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Volgens een studie verbetert voedingssupplement de cognitieve prestaties bij oudere volwassenen


Supplementen met bosbessen en groene thee verbeterde cognitieve verwerkingssnelheid bij deelnemers aan een klinisch onderzoek, zonder aantasting van het geheugen.

Dalingen in de onderliggende hersenvaardigheden die nodig zijn om na te denken, te herinneren en te leren zijn normaal bij veroudering. In feite is deze cognitieve achteruitgang een feit in het leven voor de meeste oudere mensen.

Therapieën om de cognitieve gezondheid van ouderen te verbeteren zijn van cruciaal belang voor het verminderen van dalingen in de mentale prestaties als mensen ouder worden. Terwijl de fysieke activiteit en cognitieve training behoren tot de inspanningen gericht op het voorkomen of uitstellen van cognitieve achteruitgang, hebben dieetwijzigingen en aanvullingen onlangs veel belangstelling.

Uit een studie aan een universiteit uit Zuid-Florida (USF) blijkt dat een formule van voedingsstoffen rijk aan antioxidanten en andere natuurlijke bestanddelen de snelheid verhoogden waarmee de hersenen van oudere volwassenen informatie verwerken.

Het door USF ontwikkeld voedingssupplement dat extracten bevat van bosbessen en groene thee in combinatie met vitamine D3 en aminozuren, waaronder carnosine werd getest in een klinische studie onder 105 gezonde volwassenen in de leeftijd van 65 tot 85.

De twee maanden durende studie evalueerde de effecten van de formule, genaamd NT-020, op de cognitieve prestaties van deze oudere volwassenen die geen gediagnosticeerde geheugenstoornissen hadden.

De groep van 52 vrijwilligers die NT-020 hadden genomen vertoonden verbeteringen in de cognitieve verwerkingssnelheid terwijl de 53 andere dit niet vertoonden. Verminderde cognitieve verwerkingssnelheid die denken en leren kan vertragen wordt in verband gebracht met de leeftijd, aldus de onderzoekers.

De studie uitgevoerd aan de USF Health Byrd Alzheimer Instituut verschijnt in het huidige nummer van 'Rejuvenation Research' (Vol. 17 nr. 1, 2014). De deelnemers uit beide groepen ondergingen geheugentesten voor en na de interventies.

"Na twee maanden toonden de testresultaten bescheiden verbeteringen in twee metingen op cognitieve verwerkingssnelheid van degenen die NT-020 hadden gekregen in vergelijking met de placebogroep," zegt Brent Klein, PhD, professor aan de 'School of Aging Studies USF'." Verwerkingsnelheid wordt het meest getroffen vroeg in de loop van cognitieve veroudering. Succesvolle prestaties in verwerkingsopdrachten liggen vaak aan de grondslag van meer complexe cognitieve uitkomsten zoals geheugen en verbaal vermogen."

Bosbessen, een belangrijk ingrediënt in de NT-020 formule, zijn rijk aan polyfenolen, een soort antioxidant met een polyphenolic of natuurlijke fenolonderbouw.

"De basis voor het gebruik van voedingspolyfenolrijke supplementen als moderator van een aan leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang is de leeftijd gerelateerde toename van oxidatieve stress en ontsteking," zegt medehoofdonderzoeker Paula C. Bickford , PhD, professor aan de afdeling 'Neurosurgery and Brain Repair", USF Health Morsani College of Medicine , en senior onderzoekswetenschapper aan het Ziekenhuis van de James A. Haley Veterans ' in Tampa , FL . "Non - vitamine polyfenolen zijn de meest voorkomende modulatoren van oxidatieve stress en ontsteking in onze voeding. NT-020 bevat 95 procent polyfenolen."

In verschillende preklinische studies gaven onderzoekers NT-020 aan oude ratten om te onderzoeken of het geheugen en andere cognitieve prestaties werden verbeterd door bevordering van de gezondheid van neuronen in de ouder wordende hersenen. Deze studies toonden aan dat NT-020 de groei bevorderde van stamcellen in de hersenen, een algemeen verjongend effect produceerde, dieren met een gesimuleerde beroerte verbeterde en tot betere cognitieve prestaties leidde.

De onderzoekers plannen toekomstige klinische proeven met langere interventie zodat het optimale tijdstip voor het nemen van de formule beter kan worden ingeschat. De onderzoekers speculeerden dat als de deelnemers aan de studie cognitief minder gezond waren geweest of geheugenstoornissen hadden gehad, de bevindingen nog uitgesprokener zouden geweest zijn "

"In de toekomst, met markers van oxidatieve stress en ontsteking , evenals op de hersenen gebaseerde maatregelen van functioneren zullen we kunnen bepalen de wijze waarop deze verbinding evenals anderen invloed kunnen hebben op het cognitief functioneren," besloot ze.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats