Grijze stof van belang bij het meten van onze risico tolerantie


Hersenstructuur is ’significante voorspeller’ van het individuele risico gedrag.

Een nieuw onderzoek suggereert dat er een verband is tussen onze hersenstructuur en onze tolerantie voor risico’s.

Dr Agnieszka Tymula, een econoom aan de Universiteit van Sydney, is een van de leidende auteurs van een nieuwe studie die identificeert wat mogelijk beschouwd kan worden als de eerste stabiele ”biomarker” voor financieel risico-gedrag.

Met behulp van een heel-brein analyse vonden Dr. Tymula en internationale medewerkers dat de grijze stof volume van een gebied in de rechter posterieure pariëtale cortex significant voorspellend was voor individueel risico gedrag. Mannen en vrouwen die in dit gebied een hoger grijze stof volume hadden toonden minder risicomijding.

”Individueel risico gedrag is gecorreleerd met het grijze stof volume in de posterieure pariëtale cortex, het suggereert het bestaan van een anatomische biomarker voor financieel risico-gedrag,” zei Dr. Tymula.

Dit betekent dat de tolerantie van risico ”mogelijk gemeten zou kunnen worden in miljarden bestaande medische hersenscans.”

Maar ze heeft gewaarschuwd tegen het maken van een causaal verband tussen de structuur van de hersenen en het gedrag. Er is meer onderzoek nodig om te kunnen bepalen of structurele veranderingen in de hersenen leiden tot veranderingen in het risicogedrag of dat persoonlijke risicovolle keuzes zijn of haar hersenstructuur wijzigt - of allebei.

”De bevindingen passen mooi bij onze eerdere bevindingen over risicogedrag en veroudering. In onze Proceedings of the National Academy of Sciences 2013 studie vonden we dat als mensen ouder worden ze meer risicomijdend worden,” zei ze.

”Uit ander werk weten we dat de cortex aanzienlijk dunner wordt naarmate we ouder worden. Het is mogelijk dat veranderingen in het risico-gedrag gedurende de levensduur wordt veroorzaakt door het dunner worden van de cortex.”

De bevindingen zijn gepubliceerd in het nummer van het Journal of Neuroscience van 10 september.

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats