Het missen van slaap kan uw geheugen aantasten


Gebrek aan slaap, wat nu al epidemische proporties heeft bereikt, kan ook bijdragen aan problemen met uw geheugen, is de conclusie van een nieuw onderzoek gedaan door de Michigan State University en de Universiteit van California, Irvine.

Het onderzoek, gepubliceerd in het blad Psychological Science, liet zien dat deelnemers die een nacht niet geslapen hadden meer kans maakten om de details van een gesimuleerde inbraak, die zij te zien kregen in een serie van beelden, door elkaar te halen.

Misvormd geheugen kan serieuze gevolgen hebben op gebieden zoals strafrecht, waar het verkeerd identificeren door ooggetuigen beschouwd wordt als de belangrijkste oorzaak van verkeerde veroordelingen in de Verenigde Staten.

“Wij hebben ontdekt dat geheugen misvorming groter is na gemis aan slaap” zei Kimberly Fenn, MSU assistant professor of psychology en mede-onderzoeker in dit onderzoek. “En mensen krijgen nu stukken minder slaap elke nacht dan het ooit het geval was”.

De Centers for Disease Control and Prevention (Centra voor Ziekte Bestrijding en Preventie) noemen een tekort aan slaap een epidemie en zeiden dat dit samen gaat met auto ongelukken, industriële rampen en chronische ziektes zoals hoge bloeddruk en diabetes.

De onderzoekers hebben experimenten gedaan bij MSU en UC-Irvine om het effect van een tekort aan slaap op het geheugen te peilen. De resultaten: De deelnemers die 24 uur lang wakker werden gehouden – en zelfs diegenen die 5 of minder uren slaap kregen – waren de meest waarschijnlijke deelnemers die details van een zaak door elkaar haalden dan de deelnemers die uitgerust waren.

“Mensen die op een continue basis elke nacht te weinig slaap krijgen zijn meer geneigd om op de lange duur deze vormen van geheugen vervormingen te ontwikkelen”, zei Fenn. “Het is niet één nacht niet slapen wat hun in gevaar brengt”.De mede-onderzoekers van Fenn zijn Steven Frenda en Elizabeth Loftus van UC-Irvine.

Vertaling: Alicia Maldonado



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats