Studie toont aan dat het niet uitmaakt waar je woont als je hart- en vaatziekten hebt


Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen zijn vergelijkbaar voor mensen met hart-en vaatziekten of zij nu leven in landelijke of in stedelijke gebieden.

Mensen die in landelijke gebieden wonen hebben geen groter risico om te overlijden aan hart-en vaatziekten dan hun stedelijke medemens, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van Women's College Hospital en het Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES).

Deze studie is de eerste studie die de poliklinische kwaliteit van zorg tussen stedelijke en landelijke gemeenschappen onderzoekt. In tegenstelling tot bestaand onderzoek dat suggereert dat er zich hiaten in de zorg bevinden voor degenen die op het platteland wonen.

"Onderzoek heeft lang beweert dat mensen met hart-en vaatziekten op het platteland worden benadeeld als het gaat om de toegang tot gezondheidszorg en levensduur," volgens Dr. Sacha Bhatia, hoofd auteur van de studie en cardioloog in het Women's College Hospital. "Onze studie toont aan dat zodra patiënten het ziekenhuis verlaten hun algemene gezondheidstoestand gelijk is, ongeacht waar zij wonen."

Vandaag werd in "Ciculation" een studie genaamd: "Cardiovascular Quality and Outcomes" gepubliceerd. Deze onderzocht de dossiers van meer dan 38.000 mensen met chronische ischemische hartziekte die in stedelijke of landelijke gebieden wonen. Zij ontdekten dat, in vergelijking tot mensen uit de stad, mensen op het platteland:

- Minder bezoeken aan specialisten brachten
- Vaker de EHBO bezochten voor hulp
- Minder vaak statines voorgeschreven kregen
- Minder vaak werden getest op cholesterol en bloedsuikerspiegels
- Een soortgelijk risico hebben op een ziekenhuisopname of overlijden
- De onderzoekers menen dat degenen die in landelijke gebieden wonen op een andere manier toegang hebben tot de zorg. Dit resulteert echter niet in slechtere gezondheidsresultaten.

"Uit onze studie is gebleken dat mensen met hart-en vaatziekten op het platteland sterk afhankelijk zijn van de EHBO, voor hun zorg. Dit vanwege een gebrek aan poliklinische toegang tot huisartsen en specialisten," meent Dr. Bhatia, die ook een wetenschapper is bij ICES. "Toch zien wij, ondanks een stijging in het aantal gevallen op de EHBO in landelijke gebieden, geen slechtere gezondheidsresultaten voor deze personen"

Vertaling Manuka Buisman


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats