Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



Cardiologen sporen ons aan om onnodige blootstelling aan
straling te verminderen

Straling bij cardiologie procedures staat gelijk aan meer dan 50 borst Röntgenstralen per persoon per jaar.

In een nota van de 'European Society of Cardiology (ESC)' worden cardiologen aangespoord blootstelling aan straling te verminderen. Het is voor de eerste keer dat zoiets verschijnt over de risico's van cardiologie onderzoeken. De nota is gepubliceerd in het 'European Heart Journal1'

Hoofdauteur dr. Eugenio Picano , FESC , zei: "Cardiologen zijn momenteel echte radiologen. Zij zijn verantwoordelijk voor 40 % van de blootstelling van patiënten aan radiologie wat overeen komt met meer dan 50 borst X-stralen per persoon per jaar.

Hij voegde er aan toe: "Helaas worden stralingsrisico's niet algemeen onderkend door cardiologen en patiënten en dit creëert een kans op ongewenste schade die zelfs nog na 10 jaar kankers kan veroorzaken. We moeten de hele cardiologie gemeenschap waarschuwen tegen het minimaliseren van de gevaren van bestraling.

De studie bevat voor de eerste keer doses en risico's van de meest voorkomende cardiologische onderzoeken. Computertomografie (CT), percutane coronaire interventie (PCI), elektrofysiologie van het hart en nucleaire cardiologie leveren een dosis equivalent aan 750 borst X - stralen (met een brede variatie van 100 tot 2000 borst Röntgenstralen) per procedure. Deze procedures worden dagelijks uitgevoerd in alle cardiologie- en poliklinische afdelingen, meestal meer dan een procedure per opname. Ze worden gebruikt voor alle vormen van hart- en vaatziekten, aangeboren hartfalen maar ook vaak voor ischemische hartziekten.

PCI voor verwijding van coronaire stenos bedraagt ​​bijna een miljoen procedures per jaar in Europa. Het extra levensduur risico op fatale en niet fatale kanker voor één PCI varieert van 1 op 1.000 tot 1 op 100 voor een gezonde 50 -jarige man. Risico's zijn 1,38 keer hoger bij vrouwen en 4 keer hoger bij kinderen. Het risico voor kinderen is hoger omdat hun cellen sneller delen en er veel meer jaren over gaan om kanker te ontwikkelen.

Dr. Picano zei: "Zelfs in de beste centra, en zelfs wanneer het inkomen van artsen niet gerelateerd is aan het aantal onderzoeken, zijn 30 tot 50 % van de onderzoeken geheel of gedeeltelijk onnodig. De dosis wordt vaak niet systematisch gecontroleerd en dus niet geoptimaliseerd met waarden die 2 tot 10 keer hoger zijn dan de verwachte referentiedosissen."

De nota is bedoeld om de onaanvaardbaar hoge percentage ongepast bestralingen te verminderen en hoge doses in passende onderzoeken te reduceren. Dr Picano zei: " In deze moeilijke economische tijden zijn 50 % van de dure en risicovolle beeldvormende onderzoeken die we doen niet noodzakelijk. Politici zouden dringend verplichte audits op de toepassing van bestralingen moeten opleggen."

Hij voegde er aan toe: "Verminderde doses kan het best worden bereikt door samen te werken met de industrie en veel bedrijven zijn nu met succes een strijd begonnen tegen de hoge dosissen. Bedrijven die manieren zullen ontwikkelen voor het verminderen van de dosissen zullen in de toekomst winnen van hun concurenten. Radiologische duurzaamheid wordt steeds meer een concurrerend marketing voordeel."

De nota zegt dat aan de patiënten vooraf zou moeten meegedeeld worden welke doses zal worden toegediend worden en schriftelijk bevestigd als daarom gevraagd wordt. Dit wordt wellicht een wettelijke verplichting via het Euratom recht van de Europese richtlijn 97/43 , maar de toepassing van de wet wordt vertraagd door technische en praktische problemen.

Dr Picano zei: "De patiënten moeten zichzelf beschermen. Voordat er enige test wordt uitgevoerd kunnen zij hun arts vragen wat de waarschijnlijke dosis straling zal zijn die ze zullen krijgen. Na de bestraling zouden zij een schriftelijk verslag met de vermelde ware dosis moeten krijgen want deze kan met een factor 10 verschillen van de theoretische referentie dosis."

Hij vervolgde: " De alerte patiënt en de slimme cardioloog moeten niet bang zijn voor straling omdat die essentieel kan zijn en vaak levensreddend , maar ze moeten wel erg bang zijn van nalatigheid of onwetendheid. Dit document zal er toe bijdragen om van cardiologie afdelingen en laboratoria veiligere plaatsen te maken voor patiënten en artsen door middel van een verhoging van bewustzijn en kennis van straling."

Vertaling Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats