Grapefruitsap beïnvloedt gewicht bij vetrijk dieet muizen


Berkeley - Vetdiëten komen en gaan, maar heeft het consumeren van grapefruit en grapefruitsap invloed op de gevolgen van deze diëten? Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Californië, Berkeley, suggereert dat een kijkje op grapefruitsap gerechtvaardigd is.

Uit een nieuwe studie gepubliceerd 8 oktober ll., in het peer-reviewed tijdschrift PLoS ONE, blijkt dat muizen die een hoog-vet dieet kregen met grapefruitsap 18 procent minder bijkwamen dan muizen die alleen water kregen. Sapdrinkende muizen bleken ook betere niveaus van glucose insuline en een type van vetten genaamd triglyceriden te hebben in vergelijking met hun waterdrinkende tegenhangers.

Als deze bevindingen klinken enigszins vertrouwd omdat het verband tussen grapefruitsap en gewichtsverlies - of gewoon afgenomen gewichtstoename - al gepromoot werd in Hollywood diëten. Echter, de eerdere studies achter die beweringen waren vaak klein, niet goed gecontroleerd en tegenstrijdig, aldus Andreas Stahl en Joseph Napoli, de twee UC Berkeley docenten die het nieuwe onderzoek leidden.

Deze laatste studie werd gefinancierd door de California Grapefruit Growers Cooperative, maar de UC Berkeley onderzoekers benadrukten dat de financiers geen controle of invloed hadden op het onderzoek en de resultaten. Zowel Stahl en Napoli beweerden dat ze aanvankelijk het onderzoek begonnen met enig skepticisme.

"Ik was verrast door de bevindingen," zei Stahl, universitair hoofddocent van de voedingswetenschappen en toxicologie. "We hebben zelfs opnieuw de kalibratie van onze glucose sensoren gekontroleerd maar kregen dezelfde resultaten."

Napolli voegde eraan toe: "We zien allerlei claims over voeding, maar deze resultaten op basis van gecontroleerde experimenten rechtvaardigen verdere studie van de mogelijke gezondheidsbevorderende eigenschappen van grapefruitsap."

Sap tegenover water.

De onderzoekers verdeelden de muizen willekeurig in zes groepen, met inbegrip van een controle groep die alleen water dronk. De muizen die grapefruitsap dronken kregen een mengsel verdund met water in verschillende concentraties en licht gezoet met sacharine om de bitterheid wat te onderdrukken. De onderzoekers voegden glucose en kunstmatige zoetstoffen toe aan het water zodat deze controlegroep dezelfde calorieën en saccharine inhoud zou krijgen als de groep met grapefruitsap.

Aan het einde van de onderzoeksperiode vertoonden de muizen die het vetrijke dieet hadden gegeten en verdund grapefruitsap hadden gedronken niet alleen minder gewicht dan hun controle tegenhangers maar ze hadden ook een 13 tot 17 procent daling van de bloedsuikerspiegel en een drievoudige vermindering van insuline niveaus, wat een grotere gevoeligheid voor insuline onthult. (Bij type 2 diabetes maakt de alvleesklier extra insuline aan om verhoogde resistentie tegen het hormoon te compenseren.)

De onderzoekers gaven een groep muizen naringin, een bio-actieve stof in grapefruitsap dat bekend staat als een belangrijk middel bij gewichtsverlies, en een andere groep kreeg metformine, een glucose-verlagend medicijn vaak voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2.

De muizen werden gevoed met een dieet van 60 procent of 10 procent vet gedurende100 dagen en hun metabolische gezondheid werd gevolgd gedurende de studie.

"Bij de grapefruitsapgroep verlaagde bloedglucose in dezelfde mate als bij de toediening van metformine," zei Napoli, hoogleraar en voorzitter van de voedingstoestand wetenschappen en toxicologie. "Dat betekent dat een natuurlijke vruchtendrank het glucosegehalte even effectief kan verlagen als een voorgeschreven medicijn."

Gewichtseffecten alleen te merken bij een vetrijk dieet.

De groep met hoog-vet dieet en naringin had een lagere bloedsuikerspiegel dan de controlegroep, maar er was geen effect op het gewicht, wat suggereert dat een andere stof in grapefruitsap ook werkt.

"Er zijn veel actieve verbindingen in grapefruitsap, en we begrijpen niet altijd goed hoe al die verbindingen samenwerken", aldus Stahl.

De studie vond geen grote invloed op de muizen die een vetarm dieet aten. Bij de muizen die grapefruitsap hadden gedronken zag men een dubbele verlaging van de insulinespiegel, maar er was geen significante verandering in gewicht of andere metabole variabelen.

"De effecten waren subtieler voor de laag-vet dieet groep", aldus Stahl. "Muizen zijn ongelooflijk gezonde dieren met van nature lage niveaus van slechte cholesterol. Dus als ze een gezond, vetarm dieet krijgen zal het langer duren om een significant effect op hun gezondheid te zien."

De onderzoekers zeiden dat ze de typische verklaringen voor gewichtsverlies in hun studie hadden uitgesloten. Het was niet de hoeveelheid voedsel die het verschil had gegeven, aangezien de ingenomen calorieën over verschillende groepen ongeveer gelijk waren. Het niveau van de activiteit en de lichaamstemperaturen waren vergelijkbaar, en de auteurs controleerden zelfs de calorieën geëlimineerd door de uitwerpselen van de muizen om na te gaan of er soma problemen waren met de opname van voedingsstoffen in het lichaam.

"Eigenlijk konden we geen verklaring vinden over de invloed van grapefruitsap op het gewicht", zegt Stahl.

De onderzoekers zeiden dat ze hopen het onderzoek naar grapefruitsap verder te kunnen zetten. "Obesitas en insulineresistentie zijn grote problemen in onze samenleving", aldus Stahl. "Deze gegevens geven in ieder geval een impuls om verdere studies uit te voeren."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats