Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Trekken van probleemtanden voor een hartoperatie om infectie te voorkomen kan gevaarlijk zijn

Volgens een recente studie zijn tandheelkundige extracties voor een hartchirurgie nog steeds een risico.

Trekken of niet? Dit is een veel voorkomende vraag wanneer de patiënten de potentieel gevaarlijke combinatie hebben van abcessen of geïnfecteerde tanden en de noodzaak van een hartoperatie. In dergelijke gevallen moeten probleemtanden vaak verwijderd voor de operatie om het risico op infecties, waaronder endocarditis, een ontsteking van de binnenbekleding van het hart die dodelijk kan zijn, te verminderen. Maar onderzoek aan de 'Mayo Clinic' suggereert dat het misschien niet zo eenvoudig is als gewoon het trekken van de tanden: De studie wees uit dat ongeveer 1 op de 10 patiënten van hartchirurgie na het trekken van probleemtanden voor de operatie, overleden of een beroerte of nierfalen doormaakten.

De bevindingen werden gepubliceerd in 'Annals of Thoracic Surgery'.

Prothetische hartklep gerelateerde endocarditis is goed voor maximaal een vierde van infectieuze endocarditis gevallen en fataal voor maximaal 38 procent van de patiënten. In het licht van dat hoge sterftecijfer proberen artsen om risicofactoren zoals een slechte mondgezondheid aan te pakken vooraleer over te gaan tot hartchirurgie. Zieke tanden verwijderen kort vóór de operatie als preventieve maatregel komt vaak voor maar het onderzoek van de vraag of dat helpt is beperkt. Medische richtlijnen erkennen dat er onvoldoende overtuigend bewijs is merkten de onderzoekers van Mayo op.

De nieuwe studie toont aan dat het risico voor patiënten die wel tanden laten verwijderen voor de hartoperatie hoger is dan we dachten", zegt senior auteur Kendra Grim, MD, anesthesist aan de Mayo Clinic.

"We zijn altijd bezig met het verbeteren van de veiligheid en geïnfecteerde tanden trekken voor de hartoperatie leek een veiliger interventie. Maar we raakten geïnteresseerd in het bestuderen van deze complexe groep patiënten want veel van hen die naar de operatiekamer voor de tandartsenpraktijk komen vlak voor hartoperatie zijn behoorlijk ziek," zegt Dr Grim.

De studie wordt beschouwd als de tot dusver grootste die de ongunstige resultaten evalueerde na prehartchirurgie tandheelkundige extracties. De onderzoekers bestudeerden de resultaten bij 205 volwassen Mayo patiënten bij wie tanden werden getrokken voordat ze cardiovasculaire chirurgie ondergingen. De studie gebeurde van 1 januari 2003 tot 28 februari 2013. Tachtig procent van de patiënten waren mannen met een gemiddelde leeftijd op het moment van het trekken van de tanden van 62, en de gemiddelde tijd tussen de tandheelkundige extractie en de hartchirurgie was zeven dagen.

Het onderzoek vond het volgende;

Zes patiënten, of 3 procent, overleden in de periode tussen de tandenextractie en de geplande cardiale procedure .

Nog eens zes overleden na de hartoperatie terwijl ze nog in het ziekenhuis verbleven.

Tien patiënten, of ongeveer 5 procent, hadden andere belangrijke complicaties na de hartchirurgie zoals bloeden, beroerte, nierfalen waarvoor dialyse, acuut coronair syndroom of beroerte- achtige TIA's .

Als gevolg van onverwachte complicaties of bevindingen tijdens de tandenextractie moest van minstens 14 patiënten of 7 procent, de hartoperatie worden uitgesteld.

Meer informatie is nodig om te begrijpen waarom patiënten overleden of andere complicaties kregen zeggen de onderzoekers. Naast de stress bij tandextractie en hartchirurgie, zijn potentiële factoren de ernst van de individuële hartziekte, andere ernstige gezondheidsproblemen en de reactie op anesthesie.

De leidraad voor patiënten en dokters , concluderen de onderzoekers is in plaats van het volgen van een vuistregel elke patiënt individueel te evalueren om het mogelijke voordeel van het trekken van tanden af te wegen tegen het risico van overlijden en andere belangrijke bijwerkingen.

"We hopen dat deze studie toekomstige discussie en onderzoek aanzwengelt," zegt Dr Grim. "In de tussentijd raden we een geïndividualiseerde aanpak aan met een grondige evaluatie van de specifieke risico's of voordelen bij een tandheelkundige procedure voor hartchirurgie op basis van de informatie die we op dit moment beschikbaar hebben."

Vertaling Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats