Gebruikers van frisdrank zouden wel eens meer fructose binnen kunnen krijgen dan op het etiket vermeld staat


Onderzoek door Keck School of Medicine van de Universiteit van Southern California wijst hogere ratio uit van fructose tegenover glucose in populaire frisdranken

Frisdrank gebruikers zouden een veel hogere dosis van het schadelijke suikerfructose binnen krijgen dan men ze laat geloven, volgens een nieuwe studie door de Childhood Obesity Research Center (CORC) van de Keck School of Medicine van de University of Southern California (USC), deel van Keck Medicine van USC.

In de studie, online gepubliceerd op 3 juni 2014 in het blad Nutrition, analyseerden onderzoekers van Keck School of Medicine de chemische samenstelling van 34 populaire frisdranken, met als uitkomst dat frisdranken en sappen die fructoserijk maissiroop (HFCS, high fructose corn syrup) bevatten, zoals Coca-Cola, Pepsi, Dr Pepper, Mountain Dew en Sprite, allemaal 50% meer fructose dan glucose bevatten, een mix die de bewering in twijfel trekt dat suiker en fructoserijk maissiroop in wezen hetzelfde zijn.

“We ontdekten dat wat uiteindelijk in deze drankjes geconsumeerd word noch natuurlijke suikers, noch fructoserijk maissiroop zijn, maar in plaats daarvan een sterk fructoserijke mengelmoes die het risico op diabetes, hart-en vaatziekten en leverziekten zou kunnen verhogen,” zei Michael Goran, Ph.D., directeur van CORC en hoofdauteur van de studie. “Het menselijk lichaam is niet ontworpen om deze vorm van suiker in zulke hoge hoeveelheden te verwerken. In tegenstelling tot glucose, dat als brandstof voor het lichaam dient, wordt fructose bijna geheel door de lever verwerkt waar het wordt omgezet in vet.”

De Corn Refiners Association, een vakgroep die de producenten van fructoserijk maissiroop vertegenwoordigt, heeft lang beargumenteerd dat het verschil te verwaarlozen is tussen fructoserijk maissiroop en natuurlijk suiker (sucrose), dat bestaat uit gelijke delen fructose en glucose. Echter, Goran’s analyse van frisdranken die uit fructoserijk maissiroop bestaan, vertoonde een fructose/glucose ratio van 60:40 – aanzienlijk hoger dan de gelijke verhoudingen in sucros,e en die vraagtekens zet bij de stelling van de ondernemers: “suiker is suiker”.

Het onderzoek laat ook zien dat op sommige etiketten de ingrediënten het fructosegehalte niet vermelden. Goran’s team ontdekte bijvoorbeeld dat het etiket op Pepsi Throwback vermeldde dat het van natuurlijke suikers (sucrose) gemaakt is, maar de analyse liet zien dat het meer dan 50% fructose bevat. Sierra Mist, Gatorade en Mexican Coca-Cola bevatten ook hogere concentraties van fructose dan op het etiket staat. Dit geeft aan dat deze drankjes fructoserijk maissiroop bevatten, wat niet op de etiketten vermeld wordt.

Het onderzoeksteam schafte frisdranken aan op basis van populariteit en onderzocht ze op drie verschillende manieren op de suikersamenstelling in drie verschillende laboratoria. De resultaten waren constant gedurende de verschillende methodes en leverden een gemiddelde suikersamenstelling op van 60% fructose en 40% glucose in frisdranken met fructoserijk maissiroop.

Amerikanen gebruiken per hoofd van de bevolking meer fructoserijk maissiroop dan elk andere land en het gebruik is verdubbeld sinds de laatste drie decennia. In dezelfde periode zijn de diabetes cijfers verdrievoudigd. Veel van deze toename wordt direct in verband gebracht met frisdranken, sport- en energiedrankjes.

Gegeven het feit dat Amerikanen meer dan 200 liter frisdrank per jaar drinken, is het belangrijk voor ons om beter te kunnen begrijpen wat we nou eigenlijk drinken, inclusief specifieke informatie op de etiketten over de soorten suiker,” zei Goran.

Vertaling: Ellen Lam- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

LinkHeb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats