Nieuwe studie toont dat mobiele telefoons een negatieve invloed hebben op de mannelijke vruchtbaarheid


Mannen die een mobiele telefoon in hun broekzak dragen kunnen onbedoeld de kans om een vader te worden verkleinen, volgens een nieuwe studie onder leiding van de Universiteit van Exeter.

Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat Radio-frequente elektromagnetische straling (RF-EMR) dat wordt uitgezonden door de apparaten een nadelig effect kunnen hebben op de mannelijke vruchtbaarheid. Het grootste deel van de wereldwijde volwassen bevolking bezitten mobiele telefoons, en ongeveer 14% van de stellen in landen met hoge- en middeninkomens hebben moeite met zwanger worden.

Een team onder leiding van dr. Fiona Mathews, Biowetenschappen aan de Universiteit van Exeter, voerde een systematische review van de bevindingen van tien studies, waaronder 1.492 monsters, met als doel het verduidelijken van de potentiële rol aan deze milieublootstelling.

Deelnemers aan de studie kwamen van vruchtbaarheidsklinieken en onderzoekscentra. en de kwaliteit van het sperma werd gemeten op drie verschillende manieren: motiliteit (het vermogen van sperma om zich goed naar een eicel te bewegen), levensvatbaarheid (het aandeel van de zaadcellen die in leven waren) en de concentratie (het aantal zaadcellen per eenheid van sperma).

In de controlegroep had 50-85% van de zaadcellen een normale beweging. De onderzoekers vonden dat dit aantal gemiddeld met 8 procentpunten daalden wanneer deze werden blootgesteld aan mobiele telefoons. Soortgelijke effecten werden gezien voor de levensvatbaarheid voor sperma. Het effect op de spermaconcentratie was minder duidelijk.

Dr Mathews zei: "Gezien de enorme omvang van het mobiele telefoon gebruik wereldwijd, zal de mogelijke rol aan deze milieublootstelling moeten worden verduidelijkt. Deze studie suggereert sterk dat worden blootgesteld aan radiofrequente elektromagnetische straling van mobiele telefoons in broekzakken negatieve invloed heeft op de kwaliteit van sperma. Dit kan vooral van belang zijn voor mensen die al op de grens van onvruchtbaarheid zitten. Verder onderzoek is nodig om de volledige klinische gevolgen te bepalen voor de algemene bevolking. "

De resultaten waren consistent in vitro studies onder gecontroleerde omstandigheden en observationele in vivo studies uitgevoerd op mannen afkomstig uit de algemene bevolking. "Effect van mobiele telefoons op de spermakwaliteit: een systematische review en
meta-analyse "door Fiona Mathews et al. wordt vandaag gepubliceerd in het tijdschrift
Environment International.

Vertaling: Tim Dollee



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats