Nieuws

 


Zorgen om de gezondheid m.b.t. de elektronische sigaretten


Met de verkoop van elektronische sigaretten, oftewel „e-sigaretten," die in opkomst zijn en er naar verwachting $ 1,5 miljard stuks over de toonbank gaan dit jaar, neemt de bezorgdheid over de mogelijke gezondheidsrisico's van het gebruik van deze trendy apparaten toe.
Een artikel in Chemical & Engineering News (C & EN), het weekblad van de American Chemical Society, verdiept zich in wat wetenschappers en regelgevers doen over e-sigaretten, die nu slim worden verkocht onder de meer hippe namen zoals shisha-pennen en waterpijpjes.

De batterij-gevoede apparaten leveren een inhaleerbare damp, met of zonder nicotine. Deirdre Lockwood, een C & EN redacteur merkt op dat ze vaak worden gezien als een veiliger en smakelijker alternatief voor het roken van sigaretten. Gebruikers kunnen kiezen uit een indrukwekkende verscheidenheid van smaken, van limoentaart tot zwarte honing.

Sommigen proberen af te kicken van normale sigaretten met behulp van het roken van e-sigaretten. Hoewel sommige onderzoekers denken dat de apparaten een veiliger alternatief voor tabak rokers zijn, uiten recente studies hun bezorgdheid over de gezondheidseffecten op de gebruikers en de nabije omgeving. Toezichthouders, althans op staats-en lokaal niveau, ondernemen reeds actie.

Het artikel merkt op dat een studie kleine hoeveelheden van zes giftige stoffen heeft gevonden in de damp van verschillende e-sigaret merken. Wetenschappers hebben ook lage niveaus van cadmium, nikkel en lood in de damp ontdekt, die long- en keelontsteking kan veroorzaken bij inademing. Bovendien moeten ouders zich bewust zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s bij hun kinderen omdat nicotine zich uit de damp kan mengen met andere verbindingen in de lucht en kankerverwekkende stoffen kan vormen, zeggen de onderzoekers.

De Amerikaanse Food and Drug Administration bemoeit zich er nog niet mee, maar verschillende staten en tientallen gemeenten en steden in de USA hebben het gebruik van e-sigaretten al verboden, daar waar het roken van tabak ook verboden is. Ten minste negen staten hebben de verkoop van de apparaten aan minderjarigen verboden.

Vertaling: Angelique Broers



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats