Energiedranken veroorzaken hartproblemen


Volgens onderzoek door professor Milou-Daniel Drici uit Frankrijk, vandaag gepresenteerd op het ESC Congres 2014, kunnen energiedranken hartproblemen veroorzaken.

Professor Drici zei: ”Zogenaamde ’energiedranken’ zijn populair in dansclubs en tijdens lichamelijke inspanning, waarbij mensen soms een aantal drankjes achter elkaar nuttigen. Deze situatie kan leiden tot een aantal ongunstige omstandigheden zoals angina, hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag) en zelfs tot een plotselinge dood.”

Hij voegde er aan toe: ”Ongeveer 96% van deze dranken bevatten cafeďne, een blikje van 0,25 liter bevat dezelfde waarde aan cafeďne als 2 espresso’s. Cafeďne is een van de meest krachtige agonisten van de ryanodine receptoren en leidt tot een massale vrijlating van calcium binnen de hartcellen. Dit kan ritmestoornissen veroorzaken maar het heeft ook invloed op de mogelijkheden van hartsamentrekkingen en het zuurstofgebruik. Bovendien bevat 52% van de dranken taurine, 33% hebben glucuronolacton en 2/3 bevatten vitaminen.”

Dr. Drici vervolgde: ”In 2008 werd in Frankrijk een vergunning verleend voor energie dranken. In 2009 werd dit vergezeld door een nationaal voedings surveillance regeling die nationale gezondheids-agentschappen en regionale centra verplichtten om informatie over spontaan gemelde bijwerkingen door te sturen naar de A.N.S.E.S, het Franse agentschap voor de voedselveiligheid.”

De huidige studie analyseerde bij het bureau gemelde bijwerkingen tussen 1 januari 2009 en 30 november 2012. Zo’n 15 specialisten waaronder cardiologen, psychiaters, neurologen en fysiologen hebben aan het onderzoek bijgedragen. De bevindingen werden vergeleken met gepubliceerde gegevens in de wetenschappelijke literatuur.

De onderzoekers vonden dat de consumptie van de 103 energiedrankjes in Frankrijk tussen 2009 en 2011 met 30% steeg tot meer dan 30 miljoen liter. Het toonaangevende merk is goed voor 40% van de geconsumeerde energiedranken. Tweederde van de drankjes werden buitenshuis genuttigd.

Gedurende een periode van twee jaar werden er 257 gevallen gemeld aan het bureau waarvan er 212 voldoende informatie verschaften voor de Food en Drug veiligheid evaluatie. De deskundigen vonden dat 95 van de gemelde bijwerkingen cardiovasculaire symptomen betroffen, 74 psychiatrische en 57 neurologische, waarbij ze elkaar soms overlapten. Hartstilstand en plotselinge of onverklaarbare sterfgevallen deden zich in 8 gevallen voor, terwijl er 46 mensen met hartritmestoornissen waren, 13 met angina en 3 hadden hypertensie.

Dr. Drici zei: ”Wij vonden dat bij 60 mensen het ’cafeďne-syndroom’ het meest voorkomende probleem was. Het wordt gekenmerkt door een snelle hartslag (tachycardie genaamd), tremor, angst en hoofdpijn.

Zeldzame, maar ernstige bijwerkingen werden ook geassocieerd met deze dranken, zoals plotselinge of onverklaarbare dood, aritmie en een hartaanval (myocardinfarct). Ons literatuuronderzoek bevestigd dat deze toestand kan worden gerelateerd aan de consumptie van energiedrankjes.”

Hij voegde eraan toe: "Patiënten met hartaandoeningen zoals catecholaminerge hartritmestoornissen, lange QT syndroom en angina moeten zich bewust zijn van het potentiële gevaar van een grote inname van cafeďne, het is een stimulerend middel dat hun toestand kan verergeren met mogelijk fatale gevolgen.”

Dr. Drici vervolgde: ”Het grote publiek moet weten dat de zogenaamde energiedrankjes absoluut niet gebruikt moeten worden tijdens of na lichamelijk inspanning, dit in vergelijking met andere dranken die voor dat doel zijn ontworpen. Het gebruik in grote alcoholische cocktails stelt jongeren in staat om in dansclubs of elders de ongewenste effecten van alcohol te overwinnen waardoor het leidt tot nog grotere inname van cafeďne.”

Hij concludeerde: ”Patiënten vermelden zelden hun consumptie van energiedranken aan hun arts mits ze er naar worden gevraagd. Artsen zouden patiënten met hartaandoeningen moeten waarschuwen over de potentiële gevaren van deze dranken en ze moeten, in het bijzonder, aan jongeren vragen of ze deze dranken op regelmatige basis gebruiken of door binge drinken.

Vertaling Lia Keizer



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats