Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Studies vinden nieuwe verbanden tussen slaapduur en depressie

Suboptimale slaap kan depressieve genen activeren en het risico op depressie verhogen.

Darien, IL - Een genetische studie van volwassen tweelingen en een op gemeenschap gebaseerde studie van adolescenten rapporteerden beiden nieuwe verbanden tussen slaapduur en depressiviteit. De studies werden gepubliceerd in het 1 februari nummer van het tijdschrift 'Sleep'.

"Gezonde slaap is een noodzaak voor fysiek, mentaal en emotioneel welzijn", aldus American Academy of Sleep Medicine president dr. M. Safwan Badr. "Dit nieuw onderzoek onderstreept dat we in onze gezondheid kunnen investeren door prioriteit te geven aan een optimale slaap."

Een studie van 1.788 volwassen tweelingen is de eerste om een gen aan te tonen dat tussenkomt in de slaapduur en depressieve symptomen. Resultaten tonen aan dat slaapduur buiten het normale het genetisch risico op depressieve symptomen verhoogt. Onder tweelingen met een normale slaapduur van zeven tot 8,9 uur per nacht bedroeg de totale erfelijkheid van depressieve symptomen 27 procent. Echter verhoogde de genetische invloed op depressieve symptomen tot 53 procent bij tweelingen met een korte slaapduur van vijf uur per nacht en 49 procent bij degenen die 10 uur per nacht sliepen.

"We waren verrast dat de erfelijkheid van depressieve symptomen bij tweelingen met een zeer korte slaap bijna het dubbel was dan van tweelingen met een normale slaapduur", aldus hoofdonderzoeker Dr Nathaniel Watson, hoogleraar neurologie en co-directeur van het 'University of Washington Medicine Sleep Center' in Seattle, Washington. "Zowel bij te korte of te lange slaapduur lijken genen betrokken te zijn die de depressieve symptomen activeren," voegde Watson, die ook zetelt in de raad van bestuur van de 'American Academy of Sleep Medicine', er aan toe.

Volgens Watson suggereert de studie dat het optimaliseren van de slaap een manier is om de effectiviteit van behandelingen voor depressie zoals psychotherapie te optimaliseren.

Een andere studie van 4175 personen tussen 11 en 17 jaar is de eerste om wederzijdse effecten op depressie en de korte duur van de slaap bij jongeren met behulp van prospectieve gegevens te documenteren. De resultaten suggereren dat zes uur of minder slapen per nacht het risico voor depressie verhoogt wat dan weer het risico van verminderde slaap uitmaakt bij adolescenten.

"Deze resultaten zijn belangrijk omdat ze suggereren dat slaaptekort een voorloper kan zijn voor depressie bij adolescenten die zich vóór andere symptomen van ernstige depressie en aanvullende stemmingsstoornissen voordoet," aldus hoofdonderzoeker dr. Robert E. Roberts , professor gedragswetenschappen in de 'School of Public Health' aan de Universiteit van Texas 'Health Science Center' in Houston, Texas. "Vragen over slaapverstoring en aantal uren slaap moeten deel uitmaken van de medische geschiedenis van adolescenten om risico's vast te stellen."

Het 'Centers for Disease Control and Prevention' meldt dat ongeveer negen procent van de volwassenen in de VS de criteria vertonen voor een depressie, waaronder vier procent voor een ernstige depressie. Het 'National Institute of Mental Health' meldt dat depressieve stoornissen ongeveer 11 procent van de Amerikaanse tieners op een bepaald punt in hun leven hebben beïnvloed en dat drie procent een ernstige invaliderende depressieve stoornis heeft ervaren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Gratis ebook + nieuwsbrief ontvangen ?
Ontvang vandaag nog gratis het Eboek Spoedcursus Voeding,
het Eboek Voedzame tradities en onze wekelijkse leerzame nieuwsbrief met wetenswaardigheden, nieuwtjes en vele tips.

Klik hier



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats