Nieuws



Darmmicroben sporen ontwikkeling van darmkanker aan


Uit nieuw onderzoek bij muizen gepubliceerd in het maartnummer van The Journal of Experimental Medicine blijkt dat het niet alleen de genetica is die predisponeert tot darmkanker; microben die in de darm leven veroorzaken ook de ontwikkeling van darmtumoren.

Darmkanker, ook wel colorectale kanker genoemd, is het gevolg van een reeks genetische veranderingen (mutaties) die ervoor zorgen dat gezonde cellen geleidelijk kwaadaardig worden; eerst vormen zich vroege tumoren, poliepen genoemd, die uiteindelijk kwaadaardig kunnen worden. Hoewel mutaties overal in de menselijke darm kunnen ontstaan, ​hebben bepaalde vormen van darmkanker de neiging zich te ontwikkelen in bepaalde locaties, wat suggereert dat andere, niet genetische factoren bijdragen tot tumorgroei en bepalen waar poliepen ontstaan.

Dr Sergio Lira en zijn team van de Icahn School van Geneeskunde New York, vroegen zich af of darmmicroben een hand hebben in de ontwikkeling van tumoren. De onderzoekers hadden eerder opgemerkt dat muizen die poliep veroorzakende mutaties hadden, de poliepen slechts in een beperkt deel van de darm ontwikkelden, ondanks de mutaties aanwezig in alle cellen langs de darm.

In de nieuwe studie werden de muizen behandeld met antibiotica om de microbenpopulaties in hun darmen te verstoren. Deze behandeling voorkwam de vorming van poliepen waaruit blijkt in dit model dat bacteriën essentieel zijn voor de vroege tumorontwikkeling. De auteurs stellen dat bacteriën verhuizen van de darm in het weefsel van de darmwand wat leidt tot ontsteking die de tumorgroei bevordert

Alhoewel verder onderzoek nodig is om de identiteit van de kankerverwekkende bacteriën te bepalen suggereren de bevindingen dat het mogelijk moet zijn om het risico op colorectale kanker bij genetisch gevoelige individuën te verminderen door bepaalde soorten darmbacteriën te verwijderen.

Het werk kan ook enkele niet-genetische factoren helpen verklaren die betrokken zijn bij colorectale kanker. "Naast genetische veranderingen zijn ook levensstijl gerelateerde factoren zoals obesitas en dieet gekoppeld aan colorectale kanker. Sommige leefstijlfactoren beïnvloeden de soorten bacteriën aanwezig in de darmen," verklaart Dr Lira. "Uiteindelijk kan het begrijpen van de wisselwerking tussen genetische mutaties, darmmicroben en ontsteking leiden tot nieuwe diagnostica en therapieën voor darmkanker."

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats