'Normale’ bacteriën van vitaal belang voor het behouden van een intacte darmwand


Wetenschappers van het Albert Einstein College of Medicine van de Yeshiva University hebben ontdekt dat bacteriën die helpen bij de spijsvertering ook helpen de darmwand intact te houden. De bevindingen gemeld online in het tijdschrift Immunity, kunnen aanleiding geven tot nieuwe therapieën bij inflammatoire darmziekten (IBD) en diverse andere aandoeningen .

Het onderzoek betrof het intestinaal microbioom, die zo’n 100.000.000.000.000 bacteriën bevat. De rol van deze micro-organismen in het bevorderen van of het voorkomen van ziekte is een belangrijk opkomend vakgebied. Einstein wetenschappers hebben vastgesteld dat absorptie van een bepaald bacteriëel bijproduct cruciaal is voor de integriteit van het darmepitheel - de eencellige laag verantwoordelijk voor de darmflora en toxinen in de darmen en de afschermingen voor de rest van het lichaam. Overschrijding van dit darmepitheel is de oorzaak van verschillende ziekten.

"Intestinale bacteriën scheiden een breed scala van chemische stoffen af bekend als metabolieten," zei Sridhar Mani, MD, medeauteur van de studie. "Deze bacteriën en hun metabolieten zijn bekend om de integriteit van het darmepitheel te beïnvloeden, maar hoe ze het doen was niet bekend." Dr Mani is professor in de geneeskunde en de genetica en Miriam Mandel Faculteit Scholar in het Cancer Research Einstein en behandelend arts, oncologie aan het Montefiore Einstein Center for Cancer Care en het Montefiore Medical Center.

Dr Mani en zijn collega’s vermoeden dat bacteriële metabolieten invloed uitoefenen door zich te binden aan en het activeren van een eiwit in de kernen van darmepitheelcellen, pregnaan X receptor (PXR) genoemd. Van PXR was bekend geactiveerd te worden door chemische stoffen in het lichaam (zoals galzuren) en door geneesmiddelen zoals steroïden en antibiotica.

Bij muizen hebben de onderzoekers gevonden dat een metaboliet - indool 3-propionzuur (IPA) - uitsluitend geproduceerd door zogenaamde commensale bacteriën die helpen bij de vertering -zowel de barrièrefunctie van het darmepitheel versterkt als ontsteking voorkomt door het activeren van PXR. Meer specifiek onderdrukt PXR activatie de productie van een inflammatoir eiwit - tumor necrosis factor alpha (TNF-α) - terwijl het de niveaus van een eiwit verhoogt dat de voegen tussen aangrenzende darmepitheelcellen versterkt.

"Door het toevoegen van probiotica in de vorm van IPA-producerende bacteriën aan de darm of door het direct toedienen van IPA, zijn we in staat om IBD en andere inflammatoire aandoeningen die optreden wanneer het darmepitheel is aangetast, te voorkomen of te behandelen" zei Dr Mani. "Een dergelijke strategie kan ook worden uitgeprobeerd om andere gezondheidsproblemen die kunnen optreden wanneer het darmepitheel afbreekt, waaronder bepaalde vormen van een leveraandoening, diabetes, astma, allergieën, obesitas en hart- en vaatziekten, te behandelen.”

Dr Mani's team is nu bezig met het ontwikkelen van nieuwe probiotica gericht op het herstel van de barrièrefunctie van het darmepitheel door het stimuleren van interactieve IPA's met PXR.

De studie getiteld "Symbiotic Bacterial Metabolites Regulate Gastrointestinal Barrier Function via the Xenobiotic Sensor PXR and Toll-like Receptor 4," is online gepubliceerd in Immunity op 24 juli 2014. Andere Einstein auteurs zijn Madhukumar Venkatesh, Ph.D, Subhajit Mukherjee, M.S., Hongwei Wang, Ph.D., en Hao Li, Ph.D. Andere medeauteurs: Katherine Sun, M.D., Ph.D., van Einstein and Montefiore, Matthew Redinbo, Ph.D., aan de University of North Carolina te Chapel Hill, Robert Phillips, Ph.D., aan de University of Georgia, James Fleet, Ph.D., aan de Purdue University, Sandhya Kortagere, Ph.D., aan de Drexel University College of Medicine, Alessio Fasano, M.D., van MassGeneral Hospital for Children, Marc Dumas, Ph.D., Jessica Le Ven Ph.D., Pharm D, Jeremy Nicholson, Ph.D., allen aan het Imperial College London, en Alaxandre Bénéchet, M.S, Zhijuan Qiu, M.S, Leigh Maher, M.S., en medecorrespondent auteur Kamal Khanna, Ph.D., allen aan de University of Connecticut Health Center.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats