Niveaus van darmbacteriën gekoppeld aan diabetes type 2 en obesitas


CHICAGO, IL - Turkse onderzoekers hebben gevonden dat mensen met type 2 diabetes of obesitas veranderingen in de samenstelling van hun intestinale micro-organismen vertonen -genaamd de darmflora- die men niet vindt bij gezonde mensen. Zij presenteerden de resultaten op de gezamenlijke vergadering van de International Society of Endocrinologie en de Endocrine Society: ICE / ENDO 2014 in Chicago.

Volgens hoofdonderzoeker Yalcin Basaran, MD, een endocrinoloog van Gulhane Militaire Medische Academie School of Medicine, Ankara, Turkije, bekrachtigt het onderzoek andere recente studies die een associatie tussen de verschillende bacteriën in het menselijk spijsverteringsstelsel en obesitas en diabetes hebben gevonden. "De darmflora kan worden gebruikt als een belangrijke marker voor het risico van deze twee stofwisselingsziekten of ze kan zelfs een therapeutische doelstelling worden voor behandeling," zei Basaran.

Het menselijke spijsverteringsstelsel bevat naar schatting 10 triljoen tot 100 triljoen bacteriën en andere micro-organismen, met per persoon ten minste 160 verschillende soorten volgens Basaran. Sommige onderzoekers menen nu dat deze gemeenschap van bacteriën in de menselijke darm bijdragen aan het ontstaan van lage graad inflammatie die lichaamsgewicht en glucose (suiker) metabolisme beïnvloedt.

Basaran en zijn collega-onderzoekers proberen de relatie tussen de samenstelling van darmbacteriën en obesitas en type 2 diabetes te identificeren. Zij bestudeerden 27 ernstig obese volwassenen (20 mannen en zeven vrouwen) wiens body mass index of BMI de 35 kg/m2 overschreed, evenals 26 volwassenen (18 mannen en acht vrouwen) met gediagnosticeerde type 2 diabetes en 28 gezonde controle proefpersonen (22 mannen en zes vrouwen). Alle proefpersonen tussen 18 en 65 jaar oud stelden hun ontlasting ter beschikking. Geen van de deelnemers had de afgelopen drie maanden antibiotica noch enige andere medicatie genomen.

Uit fecale analyse met behulp van een moleculair biologische techniek bleek dat van de diverse meest voorkomende soorten bacteriën in de darm aanwezig er aanzienlijk lagere niveaus waren bij de obese en diabetische groepen vergeleken met gezonde mensen. De lagere niveaus’s varieerden van 4,2-12,5 procent bij de obese patiënten tot 10 -11,5 procent bij diabetespatiënten rapporteert Basaran.

Bovendien bleek uit statistische analyse dat bacteriële tellingen gerelateerd waren met bepaalde metabole variabelen. BMI, een maat voor gewicht en lengte, en hemoglobine A1c, een maat voor de controle van de bloedsuiker in de afgelopen drie maanden, beïnvloedden de niveaus van de meest voorkomende soort darmbacteriën, Firmicutes. Taille omtrek, een maat van buikvet, en hemoglobine A1c beïnvloeden de niveaus van andere bacteriesoorten waaronder bifidobacteriën, een soort Actinobacterie. Tenslotte vond men dat zowel gewicht als nuchtere bloedglucosegehalte de niveaus beïnvloeden van een derde soort, Clostridium leptum.

"Verdere studies moeten worden uitgevoerd om op te helderen of de darm microbiële veranderingen een oorzaak zijn dan wel een gevolg van metabole ziekten," zei Basaran. "Manipulatie van darmbacteriën kan een nieuwe aanpak zijn om zwaarlijvigheid en diabetes type 2 aan te pakken."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats