Nieuws




PDS en een opgeblazen gevoel: Wanneer de darmflora uit balans raakt


Prikkelbare darm syndroom (PDS) behoort tot de meest voorkomende ziekten in de westerse landen, en vormt daarmee tot zestig procent van de werklast van maag-darm artsen. Een van de meest voorkomende symptomen van PDS is opgeblazen gevoel, wat de levenskwaliteit aanzienlijk vermindert en door patiënten ervaren wordt als bijzonder hinderlijk. Gedurende een behoorlijk lange tijd werd PDS verondersteld voornamelijk een psychische aandoening te zijn.

"In tegenstelling tot deze opvatting suggereren recente bevindingen dat PDS gerelateerd is aan een duidelijk waarneembare wijziging in de darmflora. Daarnaast kan een opgeblazen gevoel worden gerelateerd aan specifieke diëten, waardoor er een opening is naar veelbelovende paden voor een efficiënt ziekte management", zegt professor Giovanni Barbara (Universiteit van Bologna, Italië).

Dit was een van de onderwerpen gepresenteerd op “de darmflora voor Health World Summit” in Miami, Florida, USA. Op 8 en 9 maart 2014, discussieerden internationaal vooraanstaande deskundigen over de nieuwste ontwikkelingen in het darm microbiota onderzoek en de impact ervan op de gezondheid.

PDS is een van de meest voorkomende gastro-intestinale aandoeningen die verschillende symptomen veroorzaken waarbij behoren buikpijn, darm bewegingen die oncomfortabel zijn en – in bijna alle patiënten - opgeblazen gevoel. PDS beïnvloedt tot 20 procent van de bevolking in de westerse landen. Deze conditie vormt tot 10 procent van de werklast van huisartsen en tot 60 procent van die van gastro-enterologie beoefenaars. Binnen het scala van PDS moeilijkheden is het opgeblazen gevoel hetgene dat de meeste patiënten stoort.

Een microbiota gebaseerde conditie

Voor een behoorlijk lange tijd werd niet alleen een opgeblazen gevoel maar ook PDS in het algemeen vaak gezien als een voornamelijk psychische aandoening, met name bij jonge, voornamelijk vrouwelijke en angstige patiënten zonder aantoonbare afwijkingen aan hun ingewanden. Bijgevolg werd de ziektelast vaak toegeschreven aan een denkbeeldige stoornis en was de behandeling verre van bevredigend.

"Dankzij nieuwe diagnostische inzichten en een snel groeiende kennis over de rol en functie van de microbiële gemeenschappen in onze darmen, is onze kijk op PDS en de oorzaken ervan aanzienlijk veranderd", zegt prof. Barbara, voorzitter van de European Society of Neurogastroenterology en motiliteit (ESNM). Volgens hem is er veel bewijs waaruit blijkt dat PDS geassocieerd is met een onevenwichtige samenstelling van de darmflora. Dit betekent dat het systeem van controles en balanceren tussen positieve en potentieel schadelijke bacteriën, die een gezonde darmflora kenmerkt, wordt verstoord bij PDS patiënten.

"Waarschijnlijk het beste voorbeeld van deze interactie is de ontdekking dat PDS-symptomen ontwikkelen in maximaal 10 procent van de voorheen gezonde proefpersonen na een enkele episode van gastro-enteritis veroorzaakt door een infectie door bacteriële pathogenen zoals Salmonella, Shighella of Campylobacter, die het microbiota evenwicht ernstig kan verstoren", zegt prof. Barbara. Een bijkomend probleem is het gevolg van het feit dat niet alleen infecties, maar ook antibiotica die worden gebruikt als een remedie, het risico op PDS verder doen toenemen, omdat ook deze de darmflora op een negatieve manier kunnen veranderen.

Voeding is de sleutel

Een andere belangrijke factor is voeding. Voedsel dat rijk is aan koolhydraten, in het bijzonder vezels, produceert meestal grotere hoeveelheden gas dan een dieet zonder deze ingrediënten. In sommige individuen kan dit leiden tot herhaald opgeblazen gevoel en winderigheid. De mogelijke negatieve impact van dit soort voeding geldt met name voor personen die reeds lijden aan PDS. Recente studies tonen aan dat een dergelijke "flatulogenic" dieet (bijvoorbeeld brood, ontbijtgranen en gebak gemaakt van granen, en bonen, sojabonen, maïs, erwten, Brusselse spruitjes, bloemkool, broccoli, kool, selderij, uien, prei, knoflook, artisjokken, vijgen, perziken, druiven en pruimen) diepgaande veranderingen in de microbiota van PDS-patiënten induceert, waardoor de symptomen verhogen en langer aanhouden. Echter, tegelijkertijd blijft de darmflora van gezonde proefpersonen stabiel en onaangetast soort hetzelfde soort dieet.

"Aan de andere kant weten we nu zeker dat een dieet met laag vezelgehalte de symptomen aanzienlijk doet verbeteren. Recente onderzoeksresultaten suggereren dat, in vergelijking met een normaal westers dieet, een dieet met weinig zogenaamde FODMAPs (fermenteerbare oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen) de symptomen van PDS vermindert, waaronder een opgeblazen gevoel, pijn en de passage van wind ", zegt prof. Barbara.

Professor Barbara wijst op een andere interessante observatie waarbij de PDS-patiënten die meerdere overduidelijke darm symptomen vertonen ook diepgaande veranderingen in de darmflora hebben, in vergelijking met andere patiënten die een minder verstoorde darm fysiologie hebben, maar wel gecombineerd met stemmingsstoornissen. Dit suggereert dat de problemen van de tweede groep meer sociaal worden veroorzaakt en stemming-gerelateerd zijn, terwijl de toestand van de patiënten die behoren tot de eerste groep voornamelijk fysiologisch is – het ware PDS, zo te zeggen.

Welke verdere ontwikkelingen kunnen artsen en patiënten verwachten? "Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel het darmflora onderzoek centraal opgepakt is binnen de gastro-enterologie in de loop van de afgelopen jaren", zegt prof. Barbara. "Dit is vanwege de cruciale rol niet alleen voor PDS, maar voor de gastro-intestinale gezondheid in het algemeen. Om verdere verbetering in diagnose en behandeling mogelijk te maken, moeten we meer van de verschillende functies van de darmbacteriën identificeren. Voor klinische toepassingen, zijn de bacteriële functies nog belangrijker dan hun soorten."

Vertaald door Ingrid



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats