Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Onderzoekers van McMaster ontdekken het geheim van de stoelgang

Bewegingssegmentatie vindt plaats als niet 1, maar 2 stel ‘gangmakers’ in wisselwerking treden om een specifiek ritme te creëren

Topatleten zoals deelnemers aan de Olympische Spelen kunnen hun lichaam door wilskracht tot optimale prestaties aanzetten, maar een aantal manieren waarop het menselijk lichaam echt werkt is nog steeds een mysterie.

Onderzoekers van McMaster Universiteit hebben nu een verklaring gevonden voor in ieder geval één aspect van de werking van de stoelgang dat altijd al een mysterie is geweest.

Wetenschappelijk maag-darmspecialist Jan Huizinga en zijn team zijn te weten gekomen dat, van de twee bewegingstypes, de segmentatiebeweging (het mengen en malen van het voedsel in de ingewanden waardoor bouwstoffen uit het voedsel opgenomen kunnen worden in de bloedbaan) plaatsvindt als niet 1, maar 2 stel gangmakers op elkaar reageren om een specifiek ritme te creëren. Er volgt een samenwerking met zenuwen en spieren om een beweging op te wekken dat de opname van voedingsstoffen mogelijk maakt.

Deze ontdekking werd gedaan door hoogleraar in de geneeskunde Huizinga en zijn onderzoekers van de Farncombe Family Digestive Health Institute van de McMaster Universiteit, in samenwerking met onderzoekers van de Wuhan Universiteit in China en collega’s van de Universiteit van Toronto. Het artikel is gepubliceerd in het prestigieuze wetenschapsblad Nature Communications op 24 februari.

“Om kort te gaan: het is eenvoudig,” zegt Huizinga. “Het is hetzelfde als je een steen in het water laat vallen, het genereert golven of een beweging die dingen voortstuwt. Maar als je een tweede steen in het water laat vallen, verandert de beweging in stijgend en dalend, en wel op dezelfde plek.”

De ontdekking is belangrijk, omdat het richting geeft aan de ontwikkeling van medicijnen of bouwstoffen die aandoeningen kunnen bestrijden als men diarree heeft, verstopping, een opgeblazen gevoel of een gebrekkige opname van voedingsstoffen. Bij diarree is de segmentatiewerking te langzaam, bij constipatie is dezelfde werking te snel; en pijn, gerelateerd aan eten, wordt vaak veroorzaakt door abnormale contracties, zegt Huizinga.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats