Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Aardbeien verlagen cholesterol

Een team van vrijwilligers at gedurende een maand een halve kilo aardbeien per dag om te zien of hun bloed op enige wijze veranderde. Aan het einde van deze bijzondere behandeling, waren de niveaus van slechte cholesterol en triglyceriden aanzienlijk verminderd aldus de analyses onder leiding van Italiaanse en Spaanse wetenschappers.

Verschillende studies hadden al aangetoond dat de antioxidant capaciteit van aardbeien, maar nu dus ook onderzoekers van de Università Politecnica delle Marche (UNIVPM, Italië), tezamen met collega's van de universiteiten van Salamanca, Granada en Sevilla (Spanje), helpen om cholesterol te verlagen.

Het team experimenteerde gedurende een maand met 500 g aardbeien welke aan het dagelijkse dieet van 23 gezonde vrijwilligers werd toegevoegd. Ze namen bloedmonsters voor en na deze periode om gegevens te vergelijken.

Uit de resultaten, die zijn gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry, blijkt ,dat de totale hoeveelheid cholesterol, de niveaus van low-density lipoproteïnen (LDL of slechte cholesterol) en de hoeveelheid triglyceriden gedaald waren tot 8,78%, 13,72% en 20,8% respectievelijk . De high-density lipoproteïne (HDL of goede cholesterol) bleef ongewijzigd.

Het eten van aardbeien verbeterde ook andere parameters zoals het algemene plasmalipidenprofiel, antioxidant biomarkers (zoals vitamine C of zuurstof radicale absorptie capaciteit), antihemolytic verdediging en functie van de bloedplaatjes. Alle parameters vielen terug naar hun initiële waarden 15 dagen na het stoppen van 'behandeling' met aardbeien.
Maurizio Battino, onderzoeker bij UNIVPM en leider van het onderzoek, zei: ". Dit is de eerste keer dat een onderzoek de beschermende rol ondersteunt in de aanpak van erkende markers en risicofactoren voor hart-en vaatziekten"

De onderzoeker geeft toe dat er nog steeds geen direct bewijs is over het heilzame bestanddeel die deze vrucht bevat "maar alle tekenen en epidemiologische studies wijzen op anthocyanen, de plantaardige pigmenten die hen hun rode kleur verschaft.” Andere onderzoeken toonden al aan dat het eten van aardbeien beschermt tegen ultraviolette straling, de schade die alcohol kan hebben op het maagslijmvlies vermindert, erythrocyten of rode bloedcellen versterkt en de antioxidant van het bloed verbetert.

Dit jaar zullen ze nog een ander onderzoek publiceren in het tijdschrift 'Food Chemistry' waarin ze zullen aantonen dat de consumptie van aardbeien de antioxidant werking van de bloedstroom, erytrocyten en mononucleaire cellen verhoogt.

Vertaling: Angelique Broers


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats