Voedings flavanolen keert leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen om


De bevindingen versterken de link tussen specifiek hersengebied en de normale achteruitgang van het geheugen.

Voedings cacaoflavanolen – van nature voorkomende bio-activiteit, gevonden in cacao - keerde leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen bij gezonde oudere volwassenen, volgens een studie onder leiding van Columbia University Medical Center (CUMC) wetenschappers. De studie, vandaag gepubliceerd in de vooruitstrevende online uitgave van Nature Neuroscience, biedt het eerste directe bewijs dat een onderdeel van leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen bij de mens wordt veroorzaakt door veranderingen in een bepaalde regio van de hersenen en dat deze vorm van achteruitgang van het geheugen kan worden verbeterd door een voedings interventie.

Als mensen ouder worden, vertonen ze doorgaans enige daling in cognitieve vaardigheden, met inbegrip van het leren en onthouden van dingen als namen van nieuwe kennissen of waar men de auto geparkeerd heeft of zijn sleutels heeft gelaten. Deze normale leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen begint in de vroege volwassenheid, maar heeft meestal heeft geen merkbare invloed op de kwaliteit van leven totdat men de leeftijd van vijftig, zestig jaar bereikt. Leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen verschilt van de vaak verwoestende geheugenstoornis die optreedt bij de ziekte van Alzheimer, waarbij het ziekteproces neuronen beschadigt en vernietigt in verschillende delen van de hersenen, inclusief de geheugenschakelingen.

Eerdere werk, inclusief door het laboratorium van sr auteur Scott A. Klein, MD, had aangetoond dat veranderingen in een specifiek deel van de hersenen - de gyrus dentatus (getande winding) - geassocieerd worden met leeftijd gerelateerde achteruitgang van het geheugen. Tot nu toe echter, toonde het bewijsmateriaal bij de mens slechts een wederzijds verband, en geen causale. Om te zien of de gyrus dentatus de bron is van leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen bij de mens, testten dr Kleine en zijn collega's of verbindingen - cacaoflavanolen genaamd - de functie van dit hersengebied kan verbeteren en ook het geheugen. Het is eerder gebleken dat flavanolen gewonnen uit cacaobonen neuronale verbindingen in de dentate gyrus van muizen verbeterden.

Dr. Small en Rose Katz Hoogleraar Neurologie (in het Taub Instituut voor onderzoek naar de Ziekte van Alzheimer en het ouder wordende brein, de Sergievsky Center, en de afdelingen Radiologie en Psychiatrie) en directeur van het Alzheimer's Disease Research Center in de Taub Instituut aan CUMC.

Een cacaoflavanolen bevattend test drankje werd speciaal bereid voor onderzoeksdoeleinden geproduceerd door het voedingsbedrijf Mars, Incorporated, dat ook gedeeltelijk het onderzoek ondersteunde, met behulp van een gepatenteerd proces om flavanolen uit cacaobonen halen. De meeste methoden van cacaoverwerking verwijderen veel van de flavanolen uit de ruwe plant.

In de CUMC studie ontvingen willekeurig 37 gezonde vrijwilligers in de leeftijd van 50-69, ofwel een hoog-flavanolen dieet (900 mg flavanolen per dag) of een laag-flavanolen dieet (10 mg flavanolen per dag) gedurende drie maanden. Hersenfoto’s en geheugen tests werden bij elke deelnemer uitgevoerd voor en na de studie. De beeldvorming van de hersenen werd gemeten naar het bloedvolume in de dentate gyrus, een maat voor de stofwisseling, en de geheugen test betrof een 20-minuten patroonherkenningsoefening die ontworpen werd om een ​​type geheugen te evalueren die gecontroleerd werd door de gyrus dentatus.

"Toen we onze hersens onderzoeksonderwerpen in 'beeld’ brachten, vonden we merkbare verbeteringen in de functie van de dentate gyrus bij degenen die de hoge-cacao-flavanolen drank consumeerden," aldus hoofdauteur Adam M. Brickman, PhD, associate professor in de neuropsychologie aan de Taub Institute.

De hoge-flavanolen groep presteerde in de geheugentest ook significant beter. "Indien een deelnemer het geheugen had van een typische 60-jarige aan het begin van de studie, had die persoon na drie maanden gemiddeld het geheugen van een typische 30- of 40-jarige," zei Dr Small. Hij waarschuwde echter dat de bevindingen herhaald moeten worden in een groter onderzoek - dat hij en zijn team voornemens zijn om te doen.

Flavanolen worde ook van nature gevonden in thee en bepaalde soorten groenten en fruit, maar de totale hoeveelheid, alsmede de specifieke vormen en mengsels lopen sterk uiteen.

De exacte formulering uit hetzelfde CUMC onderzoek heeft ook aangetoond dat de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren valt. Brigham en Women's Hospital in Boston lanceerden onlangs een NIH-gefinancierde studie van 18.000 mannen en vrouwen om te zien of flavanolen kunnen helpen bij het voorkomen van hartaanvallen en beroertes.

De onderzoekers wijzen erop dat bij het ​​onderzoek gebruikte product niet hetzelfde is als chocolade, en zij waarschuwen tegen een toename van chocolade verbruik in een poging dit effect te behalen.

Vertaling: Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats