Blootstelling zuigelingen aan BPA kan risico op voedselintoleranties verhogen


Een nieuw onderzoek in The FASEB Journal suggereert dat blootstelling aan Bisfenol A (BPA), in een dosering die aanzienlijk lager ligt dan de volgens de FDA huidige toelaatbare dagelijkse inname, nakomelingen op volwassen leeftijd vatbaar maakt voor voedselintoleranties.

Als het lijkt dat meer dan ooit tevoren mensen allergisch of intolerant zijn voor meer en verschillende soorten voedsel dan is daar misschien een reden voor. In een nieuw onderzoek, gepubliceerd in 2014 in het november nummer van The FASEB Journal, laten wetenschappers voor de eerste keer zien dat er een verband is tussen perinatale blootstelling aan lage doses BPA en het risico op een voedselintolerantie op latere leeftijd. Dit onderzoek met ratten suggereert dat vroege blootstelling aan doses die aanzienlijk lager zijn dan de door de FDA voor menselijke veiligheid gestelde limiet, de ontwikkeling van het immuunsysteem beďnvloedt en nakomelingen vatbaar maakt voor voedselintoleranties als ze volwassen zijn.

“Voedsel draagt bij aan meer dan 80 procent van de blootstelling van de bevolking aan BPA,” zei Sandrine Menard, Ph.D., een onderzoeker die betrokken is bij het werk van het ministerie van Neuro-Gastroenterology and Nutrition van INRA in Toulouse, Frankrijk. “Op basis van de gevoeligheid voor voedselintolerantie na perinatale blootstelling aan BPA, kunnen deze nieuwe wetenschappelijk gegevens de autoriteiten voor volksgezondheid helpen bij het maken van besluiten over de noodzaak van een aanzienlijke vermindering van het niveau van blootstelling aan BPA door zwangere en zogende vrouwen en om voor hun kinderen het risico op ongunstige reacties op voeding in hun latere leven te beperken.”

Om deze ontdekking te kunnen doen gebruikten de wetenschappers twee groepen zwangere ratten. De eerste groep kreeg elke dag oraal BPA in een dosis van 5 µg/kg lichaamsgewicht/dag van dag 15 van de zwangerschap tot dag 21 van de lactatie wanneer de jongen gespeend werden. De tweede groep (de controlegroep) werd gedurende dezelfde periode dagelijks behandeld met alleen de BPA vehicle. Na het spenen werden de nakomelingen met rust gelaten tot hun volwassenheid op dag 45. Op deze leeftijd werden van elke groep alleen de vrouwelijke nakomelingen gebruikt.

Bij dieren die perinataal blootgesteld zijn aan BPA en die gevoed worden met een nieuwe voedingseiwit (ovalbumine) induceerde een versterkte immuunrespons tegen ovalbumine, die niet werd waargenomen bij de controleratten. Bovendien gaf een herhaalde toediening van ovalbumine aan BPA blootgestelde ratten een ontsteking aan de dikke darm die wees op een voedselintolerantie die niet werd waargenomen bij de controlegroep. Deze studie geeft een sterke motivering voor preventief beheer van immuunstoornissen, zoals voedselintolerantie, in plaats van therapeutische kwesties.

Dit onderzoek kan de autoriteiten voor de volksgezondheid helpen om de verscheidenheid aan effecten van BPA op het immuunsysteem te identificeren, bij lage niveaus van blootstelling en tijdens de gevoelige fase van de ontwikkeling van een individu, in het bijzonder tijdens de foetale fase en voor de zwangere en zogende vrouwen.

“Op een dag kijken we terug en zien we dat blootstelling aan BPA een van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van deze tijd zijn,” zei Gerald Weissmann, M.D., hoofdredacteur van The FASEB Journal. “We weten dat te veel blootstelling slecht is maar hoeveel blootstelling nu precies te hoog is, is nog steeds ter discussie.”

Volgens het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences, NIH, is BPA aanwezig in polycarbonaat kunststoffen die gebruikt worden in sommige verpakkingen van voeding en dranken, slagvaste veiligheidsuitrustingen en medische hulpmiddelen. Epoxyharsen die BPA bevatten worden ook gebruikt als lak voor het coaten van metaal in voorwerpen zoals conservenblikken, flessendoppen en waterleidingen. Sommige tandheelkundige afdichtingen en composieten kunnen ook bijdragen aan BPA blootstelling. De meeste blootstelling vindt plaats wanneer BPA loogt in gerechten vanuit de beschermcoatings van aangebrachte epoxyhars in conservenblikken en van consumentenproducten als polycarbonaat serviesgoed, voedselcontainers, waterflessen en babyflessen. De mate waarin BPA uit polycarbonaat flessen in de vloeistof loogt is meer afhankelijk van de temperatuur van de vloeistof of fles dan van de leeftijd van de container. BPA is ook gevonden in moedermelk.

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats