Verband tussen prenatale blootstelling aan BPA en verminderde longfunctie bij kinderen


Prenatale blootstelling aan bisfenol A (BPA een algemeen chemisch product in sommige kunststoffen) lijkt inconsistent geassocieerd te zijn met verminderde longfunctie en de ontwikkeling van persistent piepen bij kinderen, schrijf Adam J. Spanier, MD, Ph.D., MPH, van de Universiteit van Maryland School of Medicine, Baltimore, en collega's.

Astma is in de afgelopen drie decennia sterk toegenomen. Omgevingsfactoren (zoals tabaksrook en luchtvervuiling) zijn geïdentificeerd als risicofactoren maar volgens onderzoek kan blootstelling aan BPA ook bijdragen aan het probleem.

De auteurs onderzochten of BPA invloed had op de longfunctie en vonden bij kinderen in de eerste vijf jaar een geforceerd expiratoir volume in de eerste seconde van de uitademing (FEV1), met piepen en met een patroon van kortademigheid. De studie omvatte een groep van 398 moeder-kind paren. Urinemonsters van de moeders werden tijdens de zwangerschap verzameld na 16 en 26 weken en van de kinderen jaarlijks, om de blootstelling aan BPA te kunnen beoordelen.

Elke 10-voudige toename van de maternale BPA concentratie in de urine werd geassocieerd met een 14,2 procent daling van het voorspelde FEV1 bij 4 jaar oud, maar geen associatie werd gezien bij 5 jaar. Elke 10-voudige toename van de BPA concentratie in de maternale urine werd geassocieerd met een 54,8 procent toename van de kans op piepen. Terwijl de gemiddelde vrouwelijk urine BPA concentratie geen verband had met het soort piepen (fenotype), werd een 10-voudige toename van de 16-weken vrouwelijk urine BPA concentratie een 4,27-voudige verhoging van de kans op blijvende piepen geconstateerd. Kind urine BPA concentraties werden niet geassocieerd met FEV1 of piepen.

"Wij vonden geen associatie tussen prenatale blootstelling aan BPA tijdens de vroege zwangerschap met verminderde longfunctie, verhoogde kans op piepen of een aanhoudend gepiep fenotype bij jonge kinderen. ... Als toekomstige studies bevestigen dat prenatale blootstelling aan BPA een risicofactor kan zijn, kan het een andere weg bieden om de ontwikkeling van astma te voorkomen. "

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats