Nieuws

 


Babyslaap en borstvoeding


Proberen baby's die ’s nachts wakker worden voor borstvoeding de geboorte van een broer of zus te vertragen?

In een vandaag online gepubliceerd nieuw artikel in het tijdschrift Evolution, Geneeskunde en Volksgezondheid, stelt professor David Haig dat kinderen die vaak 's nachts wakker worden om borstvoeding te krijgen de hervatting van de ovulatie van de moeder uitstellen en daarmee dus de geboorte van een broer of zus voorkomen met wie ze zouden moeten concurreren.

Het is reeds aangetoond dat een kortere tijd tussen de geboorten van broers en zussen worden geassocieerd met een verhoogde sterfte van baby's en peuters, met name in milieu’s waar de middelen schaars zijn en waar besmettelijke ziekten vaak voorkomen. Professor Haig gelooft dat de voordelen van de vertraging zodanig zijn dat de selectieve krachten sterk genoeg zijn om deze belangrijke evolutionaire respons te hebben veroorzaakt.

Professor Haig zegt: "De duur van postpartum amenorroe is een belangrijke determinant van tijd tussen de geboorten (IBI) in populaties met een natuurlijke vruchtbaarheid met frequentere en intensere verzorging, vooral 's nachts, in verband gebracht met langdurige onvruchtbaarheid. Natuurlijke selectie zal het slapen en zogen gedrag van de zuigelingen hebben bewaard die ovariële functie bij moeders onderdrukken, omdat de baby's hebben geprofiteerd van de vertraging van de volgende geboorte. Langdurig ‘s nachts wakker worden kan vermoedelijk samenvallen met de grootste voordelen van contraceptief zogen. "

Haig wijst er ook op dat, hoewel minder frequent 's nachts wakker in fles-gevoede baby's meestal wordt verklaard door het feit dat de flesvoeding moeilijker te verteren is, en dus meer slaapverwekkend dan moedermelk, zuigelingen die borstvoeding kregen maar niet werden verzorgd tijdens de nacht meer sliepen dan borstgevoede zuigelingen die in de nacht werden verzorgd.

De aandacht wordt ook gevestigd op de slaap van kinderen met het Prader-Willi-syndroom (PWS) - die vaak zwak zuigen en veel slapen - en kinderen met het Angelman syndroom (AS) - die vaak ’s nachts wakker worden. Deze syndromen worden beide veroorzaakt door verdwijnen van een cluster van ingeprente genen op chromosoom 15q13 maar verschillen in de ouderlijke oorsprong van de verdwijning.

Deze phenotypes suggereren dat ingeprente genen van vaderlijke en moederlijke oorsprong contrasterende effecten op de slaap hebben bij kinderen zonder verdwijningen, met genen van vaderlijke oorsprong het zogen en het ontwaken bevorderen. Gedragsinterventies op kleine schaal waarbij ouders werden geïnstrueerd niet te reageren op het 's nachts wakker worden van kinderen met AS hebben geleid tot drastische verbeteringen in de kwaliteit van de slaap.

Professor Haig schrijft:. "In de ontwikkelde wereld zijn veel van de gezondheid voordelen van langdurige tijd tussen geboorten afgenomen en meer betrouwbare vormen van anticonceptie hebben de lactatieperiode amenorroe vervangen. Daarom zijn de selectieve krachten die verantwoordelijk zijn voor dit gedrag verzwakt, maar het gedrag blijven onderdeel van ons biologisch erfgoed.

Men moet zich afvragen of de moderne slaap praktijken onbedoelde gevolgen voor de gezondheid van kinderen hebben gehad, maar het zou onverantwoord zijn om veranderingen aan te bevelen aan deze praktijken, uitsluitend op basis van mismatch, zonder epidemiologische bewijs van schade. Mismatch is een alleen een medisch probleem als het pathologie veroorzaakt.

"Identificatie van de 'omgeving van evolutionaire aanpassingen' met de optimale omgeving voor welzijn creëert vragen over fitheid en gezondheid. Wat het beste voor de een was, was niet altijd het beste voor de ander. Genetische conflicten binnen de familie maken deel uit van ons biologisch erfgoed, net als liefde en zorg voor onze kinderen. "

Het tijdschrift publiceerde ook vijf artikelen en commentaren die reageren op Professor Haig's publicatie vanuit verschillende perspectieven, samen met een verder antwoord op de reacties door de auteur.

Vertaald door Ingrid Graafland



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats