Waar is alle BP olie gebleven?


Een professor van de UCSB (universiteit van Californië - Santa Barbara) analyseert oliesporen afkomstig van de gebeurtenis met het Deepwater Horizon platform in 2010, die nu op de bodem van de Mexicaanse golf rust.

Door de ongekende omvang van de veroorzaakte schade is de beoordeling van de Deepwater Horizon lekkage in 2010 in de golf van Mexico een uitdaging geweest. Een onopgelost raadsel is de locatie van de 2 miljoen gezonken olievaten, waarvan gedacht wordt dat ze gevangen zijn in de diepte van de oceaan.

David Valentine van de UC Santa Barbara en zijn collega's van het WHOI (oceanografisch onderzoeksinstituut in Woods Hole) en UC Irvine zijn erin geslaagd om de 'route' in kaart te brengen die de olie als voetafdruk heeft achtergelaten op de diepe oceaanbodem. Die bevindingen verschenen vandaag in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

De wetenschappers hebben voor deze studie de gegevens gebruikt van de Natural Resource Damage Assessment (natuurlijke hulpbronnen voor beoordeling van schade), een proces dat uitgevoerd is door de National Oceanic and AtmospherAdministration. De Amerikaanse overheid schat de totale lekkage in het Macondo-veld van april tot de afdichting in juli 2010, op 5 miljoen vaten.

Door het analyseren van gegevens uit meer dan 3.000 monsters verzameld op 534 locaties in 12 expedities, hebben zij een gebied van ruim 3.200 vierkante kilometer op diepe zeebodem gelokaliseerd waarop 2 tot 16 procent van de gelekte olie terechtkwam. De afzetting van de olie op de zeebodem heeft een dunne laag gecreëerd die het duidelijkst is in het zuidwesten van het Macondo-veld. De olie was het meest geconcentreerd in de bovenste 2,5 centimeter van de zeebodem en kwam zelfs nog regelmatig tot op een diepte van 60-90 centimeter voor.

Het onderzoek richtte zich voornamelijk op hopane, een niet reactieve koolwaterstof die als een vervanger voor de gelekte olie diende. Onderzoekers hebben de ruimtelijke spreiding van de hopane in de noordelijke Golf van Mexico geanalyseerd en ontdekten dat het het meest geconcentreerd was in een dunne laag op de zeebodem 40 kilometer van de gescheurde bron, dus duidelijk afkomstig van het Deepwater Horizon platform.

"Gebaseerd op het bewijs, suggereren onze bevindingen dat deze afzetting afkomstig is van Macondo olie die eerst in de diepe oceaan werd verspreid en vervolgens naar de zeebodem zakte zonder ooit het oceaanoppervlak te bereiken," volgens Valentine, een geografie en biologieprofessor aan de UCSB. "Het patroon is als een schaduw van de kleine olie-druppels die aanvankelijk bleven zweven op een diepte van ongeveer 1 kilometer en door diepe stromingen werden meegenomen Een combinatie van scheikunde, biologie en natuurkunde liet deze druppels uiteindelijk nog eens 300 meter verder zakken, tot ze op de zeebodem terechtkwamen."

Valentine en zijn collega's waren in staat om de 'hotspots' van de gelekte olie te identificeren in de nabijheid van beschadigde diepzee koralen. Volgens de onderzoekers ondersteunen deze gegevens de eerder betwiste bevindingen dat deze koralen waren beschadigd door de Deepwater Horizon lekkage.

"Het bewijs wordt steeds duidelijker dat vette oliedeeltjes die rond deze diepzee koralen neerdaalden het sluitende bewijs zijn voor de schade die zij ondervinden" volgens Valentine. "Het patroon van bevuiling dat we waarnemen is volledig in overeenstemming met de Deepwater Horizon gebeurtenis, maar niet met natuurlijke sijpeling— wat het geopperde alternatief is."

De studie onderzocht slechts een beperkt gebied van de oceaan. De wetenschappers wijzen erop dat de waargenomen olie slechts een minimale deel vertegenwoordigt. Zij beweren dat afzetting van olie waarschijnlijk ook buiten het studiegebied heeft plaatsgevonden, maar tot nu toe grotendeels aan de waarneming is ontsnapt vanwege de ongelijke verspreiding.

"Deze analyse biedt ons voor de eerste keer enig inzicht op de vraag 'Waar is de alle olie gebleven en hoe kan dat?' " volgens Don Rice, programma directeur bij de National Science Foundation's Division of Ocean Sciences."Hij waarschuwt ons tevens dat dit de voorlopige conclusie is totdat de resterende 70 procent volledig in kaart gebracht kunnen worden."

"Deze bevindingen zouden nuttig kunnen zijn voor de beoordeling van de schade die is veroorzaakt door de Deepwater Horizon lekkage evenals voor de planning van toekomstige studies om de omvang en de aard van de vervuiling verder te beschrijven," concludeerde Valentine. "Ons werk kan ook helpen om de bestemming van de reactieve koolwaterstoffen te beoordelen, testmodellen voor het gedrag van olie in de oceaan te maken en een plan op te stellen voor toekomstige lekkages."

Vertaling: Manuka Buisman


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats