Nieuws




Gezond eten kan de kans op vroeggeboortes verkleinen


Voor het onderzoek, dat werd geleid door onderzoekers van de University of Gothenburg, Sahlgrenska University Hospital en het Norwegian Institute of Public Health, vulden de deelneemsters een wetenschappelijk bepaalde vragenlijst in over wat ze gegeten en gedronken hadden sinds het begin van de zwangerschap.

De onderzoekers hadden ook inzage in informatie over de algemene levensstijl van de vrouwen, bijv. opleidingsniveau, leefomstandigheden, inkomen, gewicht, lichaamsbeweging, rookgewoonte, alcoholgebruik, aantal kinderen en medische indicatoren zoals een voorgeschiedenis van vroeggeboortes.

15% minder risico

De uitkomsten lieten zien dat de groep vrouwen met het “gezondste” zwangerschapsdieet ruwweg 15% minder kans hadden op vroeggeboortes vergeleken met degenen met het meest ongezonde dieet. De samenhang bleef aanwezig ná controle op tien andere bekende factoren voor vroeggeboortes.

“Zwangere vrouwen hebben een goede reden om te kiezen voor een gezond dieet met veel groente, fruit, volkoren producten en sommige vissoorten, maar dit is de eerste keer dat we gezonde eetgewoonten statistisch kunnen koppelen aan verminderde risico’s op vroeggeboortes,” zegt Linda Englund-Ögge, researcher aan de Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg.

Het verband met complicaties

Een vroeggeboorte, gekenmerkt door een spontane of opgewekte bevalling vóór het einde van de zwangerschapsperiode van 37 weken, kan in verband gebracht worden met acute en lange termijn complicaties en is een aanzienlijk probleem bij de hedendaagse kraamverzorging. Maatstaven om vroeggeboortes te voorkomen zijn daarom van hoge prioriteit.

Zou dit kunnen leiden tot gewijzigde voedingsadviezen voor zwangere vrouwen?

“Nee, en het is niet schadelijk om af en toe iets ongezonds te eten. Maar ons onderzoek laat zien hoe belangrijk de voedingsadviezen zijn voor zwangere vrouwen,” zegt Englund-Ögge:

“Voedingsonderzoeken kunnen heel ingewikkeld zijn. Elk willekeurig voedselbestanddeel kan uit een uitgebreide reeks voedingsstoffen bestaan plus dat het normaal gesproken in combinatie met ander voedsel wordt ingenomen. Dit maakt het moeilijk om het exacte effect van één enkel voedselproduct uit te zoeken. Wij laten zien dat er een statistisch vastgesteld verband bestaat tussen een gezond voedingspatroon en een verminderd risico op vroeggeboortes, maar ons onderzoek was niet bedoeld om onderliggende mechanismes vast te stellen.”

Moedig gezonde eetgewoonten aan

Englund-Ögge zegt dat onderzoeken naar het complete eetpatroon en de totale kwaliteit van het geconsumeerde voedsel belangrijke aanvullingen zijn voor komende studies hoe bepaalde voedingsbestanddelen effect kunnen hebben op het risico op vroeggeboortes. De onderzoekers hopen dat het onderzoek doctoren, verloskundigen en anderen die zwangere vrouwen behandelen zal inspireren om gezonde eetgewoonten aan te moedigen.

Ellen Lam



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats