Nieuws

 


Wetenschappers van Scripps Florida vinden verband tussen genmutatie, de belangrijkste symptomen van autisme


Wetenschappers weten dat de abnormale groei van de hersenen wordt geassocieerd met een autisme spectrum stoornis. De relatie tussen de twee echter is niet goed gekend.

Wetenschappers van de campus van Florida van The Scripps Research Institute ( TSRI ) hebben aangetoond dat mutaties in een bepaald gen dat wordt verstoord bij sommige mensen met autisme, resulteert in te veel groei in de hersenen met toch verrassend specifieke problemen in sociale interacties althans bij muismodellen waarop deze risicofactor bij mensen werd nagebootst.

"Opvallend is dat dit in principe normale dieren waren in termen van gedrag, maar er waren consistent tekorten bij testen van de sociale interactie en erkenning - bij benadering een belangrijk symptoom van autisme ", zegt Damon Page, een TSRI bioloog die het onderzoek leidde. "Dit suggereert dat wanneer de meeste delen van de hersenen overwoekerd worden, de hersenen zich op de één of andere manier aanpassen met minimale effecten op het gedrag in het algemeen. Echter hersenenkringen verantwoordelijk voor sociaal gedrag zijn gevoeliger of hebben minder de mogelijkheid om de overgroei te tolereren."

De studie, die zich richt op het gen fosfatase en tensin homoloog (PTEN), is sinds kort online gepubliceerd door het tijdschrift Human Molecular Genetics .

Autisme spectrum stoornis is een neurologische aandoening die een scala van symptomen en beperkingen met betrekking tot sociale tekorten en communicatieproblemen, repetitief gedrag en belangen en soms cognitieve achterstand impliceert. De aandoening treft ongeveer één procent van de bevolking ; zo'n 80 procent van de gediagnosticeerden zijn mannen.

In een eerdere studie vonden Pagina en collega's dat mutaties in Pten de grootte van hersenen verhoogde en sociale tekorten veroorrzaakte, met symptomen die werden verergerd door een tweede 'hit' aan een gen dat de niveaus van de neurotransmitter serotonine in de hersenen regelt. In de nieuwe studie stelde het TSRI team als doel om te onderzoeken of mutaties in Pten resulteren in wijdverspreide of lokale begroeiing in de hersenen en of de veranderingen in de groei van de hersenen geassocieerd kan worden met brede of selectieve tekorten in testen van autisme - relevant gedrag bij genetisch veranderde muizen. Het team testte muizen voor autismespectrum - stoornis gerelateerd gedrag zoals stemmingswisselingen, angst, intellectuele en circadiane ritme en/of slaapafwijkingen.

De onderzoekers vonden dat Pten mutante muizen een veranderd sociaal gedrag vertoonden.

Intrigerend is dat een aantal van de meer subtiele stoornissen seksspecifiek waren. Naast sociale beperkingen vetoonden mannelijke dieren met het gemuteerde gen abnormaliteiten gerelateerd aan repetitief gedrag en stemming/angst , terwijl de wijfjes aanvullende circadiane activiteit en emotionele leerproblemen ondervonden.

De resultaten roepen de vraag op hoe de veranderingen in PTEN , een algemene regulator van groei, relatief selectieve effecten kan hebben op het gedrag en cognitieve ontwikkeling. Een idee is dat PTEN mutaties het normaal groeipatroon kunnen desynchronizen in belangrijke celtypes - de studie wijst op dopamine neuronen - die relevant zijn voor sociaal gedrag zijn .

"Timing is alles," zei Page. "Verbindingen moeten zich vormen op de juiste plaats op het juiste moment voor opdat circuits zich normaal zouden kunnen ontwikkelen. Circuits betrokken bij sociaal gedrag blijken bijzonder kwetsbaar te zijn voor de gevolgen van een slechte coördinatie van de groei."

Vertaald door Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats