Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Wetenschappers ontdekken oorzaak voor meest algemene vorm van verstandelijke handicaps en autisme

Vondst zou vele hersenafwijkingen kunnen verklaren en tot preventie en behandeling kunnen leiden

Uit een nieuwe studie onder leiding van wetenschappers van het Weill Cornell Medical College blijkt dat de meest algemene genetische vorm van mentale achterstand en autisme optreedt vanwege een mechanisme dat de werking stillegt van een gen dat met de afwijking in verband staat . De bevindingen, vandaag gepubliceerd in Science, laten ook zien dat een medicijn dat dit lamleggende mechanisme blokkeert, fragiel X syndroom kan voorkomen – hiermee aannemend dat gelijksoortige therapie mogelijk is voor 20 andere ziektes die variëren van geestelijke handicaps tot totale uitval van vitale functies.

Fragiel X syndroom komt het meest voor bij jongens, de oorzaak van zowel geestelijke als lichamelijke, gedragstherapeutische en emotionele handicaps. Terwijl onderzoekers al meer dan 20 jaar weten dat de boosdoener achter deze aandoening een ongewone mutatie is, gekenmerkt door de buitensporige herhaling van een bepaald onderdeel van de genetische code, waren ze er niet zeker van waarom de aanwezigheid van een grote hoeveelheid van deze herhalingen – 200 of meer – het ziekteproces in werking zette.

Door het gebruik van stamcellen van menselijke donor embryo’s, positief getest op fragiel X syndroom, ontdekten de onderzoekers dat in het beginstadium van de foetale ontwikkeling, messenger RNA – de “mal” voor de proteïne productie – zichzelf vastzet op het DNA gen van fragiel X syndroom. Deze verbinding lijkt de werking van het gen stil te leggen en uit te schakelen; niet meer in staat om een proteïne te produceren dat essentieel is voor de transmissie van signalen tussen hersencellen.

“Tot 11 weken na het ontstaan is de gen van fragiel X syndroom actief – het produceert zijn messenger RNA en proteïne op een normale manier. Dan opeens stopt de werking en komt niet meer op gang voor de rest van het leven van de patiënt, waardoor fragiel X syndroom ontstaat. Maar onderzoekers hebben nooit begrepen waarom dit gen ermee stopte,” zegt senior onderzoeker Dr. Samie Jaffrey, professor in de farmacologie van Weill Cornell Medical College. “We ontdekten dat messenger RNA een streng van DNA genen kan blokkeren, iets dat niet eerder bekend was.”

Ellen Lam


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats