Pasgeborenen blootgesteld aan vuil, huidschilfers en bacteriën hebben minder kans op allergie en astma


Volgens de resultaten van een studie uitgevoerd door wetenschappers van het Johns Hopkins Children's Center en andere instellingen blijken zuigelingen blootgesteld aan knaagdieren en huidschilfers van huisdieren, allergenen en een breed scala van huishoudelijke bacteriën in het eerste jaar van hun leven, minder last te hebben van allergieën, piepende ademhaling en astma.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die opgroeien op boerderijen minder risico hebben op allergie en astma, een fenomeen toe te schrijven aan hun regelmatige blootstelling aan micro-organismen aanwezig in de grond. Andere studies hebben een verhoogd risico op astma aangetoond onder stadsbewoners blootgesteld aan hoge niveaus van allergenen en verontreinigende stoffen.

De nieuwe studie bevestigt dat kinderen die in zulke huizen wonen een hoger risico hebben op algemene allergie en astma, maar voegt er een verrassende wending aan toe: alleen degenen die geconfronteerd worden met die stoffen voor hun eerste verjaardag blijken daar baat bij te hebben. Belangrijk is dat de beschermende effecten van de blootstelling van zowel allergenen als bacteriën zich niet manifesteren als een kind voor de eerste keer kennis maakt met deze stoffen na het eerste jaar.

Uit het verslag over de studie, gepubliceerd op 6 juni in het Journal of Allergy and Clinical Immunology, blijkt dat vroege blootstelling aan bacteriën en bepaalde allergenen een beschermend effect kan hebben op de vormgeving van de immuunrespons van kinderen - een bevinding die volgens de onderzoekers kan helpen informeren over preventieve strategieën voor allergieën en een piepende ademhaling, beide voorlopers van astma.

"Onze studie toont aan dat de timing van de eerste blootstelling kritisch kan zijn," zegt studie auteur Robert Wood, MD, hoofd van de afdeling Allergie en Immunologie aan de Johns Hopkins Children's Center. "Wat dit ons vertelt is dat niet alleen veel van onze immuunreacties gevormd worden in het eerste jaar van het leven, maar ook dat bepaalde bacteriën en allergenen een belangrijke rol spelen in het stimuleren en trainen van het immuunsysteem."

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 467 binnenstedelijke pasgeborenen uit Baltimore, Boston, New York en St. Louis waarvan de gezondheid werd bijgehouden gedurende drie jaar. De onderzoekers bezochten woningen en maten er de niveaus en types van de aanwezige allergenen en testten de kinderen op allergieën en piepen via periodieke bloed en huidprik testen, fysieke proeven en ouderlijke enquêtes. Bovendien verzamelden en analyseerden de onderzoekers de bacteriële inhoud van stof in 104 huizen van de 467 kinderen.

Zuigelingen die opgroeiden in huizen met muis- en kat huidschilfers en kakkerlak uitwerpselen in het eerste jaar van het leven hadden minder last van piepen op de leeftijd van 3, in vergelijking met kinderen die niet blootgesteld waren geweest aan deze allergenen snel na de geboorte. Het beschermende effect was bovendien additief, de onderzoekers vonden bij kinderen die in contact gekomen waren met alle drie de allergenen minder risico dan degenen die met één, twee of geen van de allergenen contact hadden gehad. Specifiek kwam piepende ademhaling drie keer zo vaak voor bij kinderen die opgroeiden zonder blootstelling aan deze allergenen (51 procent), in vergelijking met kinderen die hun eerste jaar van het leven in huizen hadden geleefd waar de drie allergenen aanwezig waren (17 procent).

Daarnaast hadden zuigelingen uit huizen met een grotere verscheidenheid aan bacteriën minder kans op milieu-allergieën en een piepende ademhaling op de leeftijd van 3.

Toen onderzoekers de effecten bestudeerden van cumulatieve blootstelling aan zowel bacteriën als muis-, kakkerlak- en katallergenen, zagen ze een ander opvallend verschil. Kinderen zonder last van piepende ademhaling en allergieën op de leeftijd van 3 waren opgegroeid in huizen met de hoogste niveaus van huishoudelijke allergenen en met het grootste scala aan bacteriesoorten. Ongeveer 41 procent van de kinderen zonder piepen of allergie was opgegroeid in dergelijke allergenen- en bacteriënrijke huizen. Daarentegen had slechts 8 procent van de kinderen blootgesteld aan deze stoffen allergie of een piepende ademhaling.

Astma is één van de meest voorkomende kinderziekten waaraan, volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, ongeveer 7 miljoen kinderen in de Verenigde Staten lijden. Tegen de tijd dat zij 3 jaar zijn ontwikkelt de helft van de kinderen piepende ademhaling, die in veel gevallen evolueert naar astma.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats