Teennageltjes van zuigelingen onthullen in utero blootstelling aan lage niveau’s van arseen


Volgens een studie aan het Dartmouth College zijn teennagels van zuigelingen een betrouwbare manier om de blootstelling aan arseen voor de geboorte in te schatten,

De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology. Een PDF van de studie is beschikbaar op aanvraag.

Een groeiende hoeveelheid bewijs suggereert dat in utero blootstelling van vroeg leven aan arseen, nadelige effecten kan hebben op kinderen, zelfs bij de lage tot matige niveaus gebruikelijk in de Verenigde Staten en elders. De foetus begint teennageltjes te ontwikkelen tijdens het eerste trimester waardoor ze een nauwkeurige maatstaf zijn van de blootstelling aan arseen gedurende de gehele zwangerschap.

Eerdere studies bij kinderen op het gebruik van de ontleding van teennagels als biomarker voor blootstelling in de baarmoeder werden uitgevoerd bij populaties met hoge blootstelling.

In een steekproef van 170 moederkind paren in New Hampshire, bewezen de onderzoekers dat relatief lage blootstelling van het kind in de baarmoeder aan arseen kan vastgesteld worden door het gebruik van plasma massaspectrometrie op teennageltjes en dit aldus als biomarker kan gelden.

De resultaten tonen aan dat een verdubbeling van maternale postpartum teennagel arseen concentratie geassocieerd is met een 54 procent toename van arseenconcentratie in de teennagel en 20 procent in verdubbeling van maternale urine arseen concentratie.

Een verdubbeling van de moeder teennagel en urine concentraties van arseen werd geassocieerd met een 68 procent stijging van de zuigeling teennagel arseen concentratie. Een soortgelijke correlatie tussen moeder en kind na de bevalling werd waargenomen in een groep van 130 moederkind paren in Rhode Island.

"In utero blootstelling aan arsenicum gebeurt via de moeder langs drinkwater en voedingsbronnen, en teennagels van kinderen blijken een betrouwbare biomarker te zijn voor het inschatten van blootstelling aan arsenicum tijdens de kritieke periode van de zwangerschap", zegt senior auteur Professor Margaret Karagas.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats