Nieuws

 


Vissen blootgesteld aan antidepressiva vertonen gedragsveranderingen


Volgens onderzoek gepubliceerd in de nieuwste speciale uitgave van Aquatic Toxicology: Antidepressants in the Aquatic Environment, vertonen vissen blootgesteld aan het antidepressivum Fluoxetine, een actief ingrediënt in medicijnen zoals Prozac, een scala van veranderd paargedrag, repetitief gedrag en agressie jegens vrouwelijke vis.

De auteurs van de studie zetten een reeks experimenten op waarbij zij een zoetwatervis (dikkopjes) blootstelden aan een ​​reeks van Prozac concentraties. Na blootstelling gedurende 4 weken namen de auteurs een reeks van gedragsveranderingen waar onder de vissen met betrekking tot de voortplanting, paring, algemene activiteit en agressie. Er is ook een positieve noot: auteur Rebecca Klaper, directeur van het Great Lakes Genomics Center aan de Universiteit van Wisconsin - Milwaukee, benadrukt dat de impact op het gedrag omkeerbaar is wanneer de concentratie wordt verlaagd.

"Met de toegenomen agressie bij het hoogste niveau van concentratie was vrouwelijke overleving slechts 33 % in vergelijking met de andere risico's die een overlevingskans gaven tussen 77-87,5 %. De vrouwtjes die gestorven waren hadden zichtbare blauwe plekken en weefselschade", aldus Rebecca Klaper.

Er worden steeds meer antidepressiva voorgeschreven en zoals bij de meeste geneesmiddelen op recept belanden ze uiteindelijk, niet volledig afgebroken, terug in onze aquatische ecosystemen waar zij hun therapeutische effecten op de natuur induceren. Hoewel de concentraties waargenomen in onze rivieren en estuaria erg klein zijn hebben een toenemend aantal studies aangetoond dat deze ongelooflijk kleine concentraties drastisch de biologie van de organismen die ermee in contact komen kunnen veranderen.

Het effect van geneesmiddelen krijgt momenteel niet alleen de belangstelling van wetenschappers, maar ook van milieu-instanties, het bedrijfsleven en het grote publiek. Sommige staten in de VS proberen farmaceutische bedrijven te doen opdraaien voor de verontreiniging van het milieu door geneesmiddelen. Sommige eisen zijn momenteel in behandeling bij de rechtbanken.

"Dit is slechts één van een toenemend aantal studies die suggereren dat geneesmiddelen in het milieu het complex scala van gedragingen van levende waterorganismen kan beïnvloeden," zei Alex Ford, gastredacteur van de speciale uitgave van Aquatic Toxicology waarin de studie werd gepubliceerd. "Verontrustend is dat een toenemend aantal van deze studies concluderen dat deze effecten kunnen worden waargenomen bij concentraties die momenteel te vinden zijn in onze rivieren en estuaria en ze lijken de biologische functies en een breed scala van in het water levende organismen te beïnvloeden."

Dit is één van de redenen waarom Alex had voorgesteld een volledig speciale uitgave te wijden aan dit onderwerp. Antidepressants in the Aquatic Environment, bevat naast andere studies onderzoek dat aantoont dat antidepressiva invloed hebben op het vermogen van inktvis om van kleur te veranderen en een visstudie waarbij effecten worden aangetoond op de voortplanting waargenomen bij nakomelingen van ouders die werden blootgesteld aan stemmingsstabiliserende geneesmiddelen.

Ford benadrukt dat, hoewel de resultaten van deze studie en andere die verontrustende resultaten tonen voor aquatische soorten, niet betekent dat die ook van toepassing zijn op de mens.

"Deze speciale editie richt zich op de biologie van aquatische systemen en organismen en de resultaten geven alleen aan hoe geneesmiddelen gevolgen kunnen hebben op deze bijzondere omgeving."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats