Marihuana bestanddeel zou kunnen helpen bij de behandeling van Alzheimer


Nieuwe preklinische studie geeft aan dat THC de progressie van geheugen ondermijnende ziekte kan vertragen of zelfs stoppen

Extreem lage levels van een bestanddeel in marihuana, bekend als delta-9-tetrahydrocannabinol, of THC, kan de progressie van Alzheimer vertragen of zelfs stoppen, volgens een recente studie door neurowetenschappers van de universiteit van South Florida.

Uitkomsten van de experimenten met een cellulair model van Alzheimer werden online vermeld in het Journal of Alzheimer's Disease.

Onderzoekers van het USF Health Byrd Alzheimer's Institute demonstreerden dat extreem lage doses THC de productie verlaagde van amyloid beta, dat in oplosbare vorm wordt aangetroffen in de meeste hersenen van ouderen, en daarmee abnormale accumulatie van deze proteïne kon voorkomen - een proces dat als één van de pathologische kenmerken wordt beschouwd, aanwezig in het beginstadium van de geheugen ondermijnende ziekte. Deze lage concentraties van THC verbeterden ook de mitochondriale functie, onontbeerlijk voor de energievoorziening, overdracht van signalen, en handhaving van een gezond brein.

"THC staat bekend als een krachtig antioxidant met neuroprotectieve resultaten, maar dit is het eerste bericht dat dit bestanddeel direct invloed heeft op Alzheimer's pathologie door verlaging van amyloide beta gehaltes, die aggregatie remt, en de mitochondriale functie versterkt," zegt hoofdauteur van het onderzoek Chuanhai Cao, PhD en neurowetenschapper van Byrd Alzheimer's Institute en USF College of Pharmacy.

"Een verlaagde amyloide beta spiegel betekent minder aggregatie, hetgeen bescherming zou kunnen bieden aan de ontwikkeling van Alzheimer. Omdat THC een natuurlijk middel is en een relatief veilige amyloide remmer, helpt THC, of een vergelijkbaar middel, bij de ontwikkeling van een effectieve behandeling in de toekomst."

De onderzoekers wijzen erop dat met de bestudeerde lage doses, de therapeutische voordelen van THC de voorkeur genieten boven de bijkomende risico's op THC vergiftiging en verslechtering van het geheugen.

Neel Nabar, co-auteur van het onderzoek en MD/PhD promovendus, zag het snel veranderende politieke klimaat rond het debat over medische marihuana.

"Hoewel we nog ver van een consensus verwijderd zijn, geeft dit onderzoek aan dat THC en THC verwante bestanddelen van therapeutische waarde zouden kunnen zijn bij Alzheimer," zegt Nabar. "Pleiten we voor het gebruik van illegale drugs om deze ziekte te voorkomen? Nee. Het is belangrijk om te onthouden dat alleen omdat een drug effectief zou kunnen zijn, dit niet hoeft te betekenen dat het veilig door iedereen gebruikt kan worden. Echter, onze bevindingen zouden kunnen leiden naar de ontwikkeling van verwante bestanddelen die veilig zijn, legaal, en nuttig bij de behandeling van Alzheimer."

Het lichaamseigen systeem van cannaboide receptoren heeft een wisselwerking met in de natuur voorkomende cannaboide moleculen, en de werking van deze moleculen is vergelijkbaar met de geisoleerde THC uit de cannabis (marihuana) plant.

Het laboratorium van Dr. Cao in het Byrd Alzheimer's Institute onderzoekt sinds kort het resultaat van een drug cocktail met THC, caffeine, als ook andere natuurlijke bestanddelen in een cellulair model van Alzheimer, en zullen binnenkort vorderen maken naar een genetisch geconstrueerd muis-model van Alzheimer.

"De dosis en doelgroep zijn van cruciaal belang voor elke drug, dus behoedzame controle en beheersing van drug spiegels in het bloed en het systeem zijn zeer belangrijk bij therapeutisch gebruik, met name voor een bestanddeel als THC," zegt Dr. Cao.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats