Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Het bewijs dat rillen en lichaamsbeweging wit vet kunnen omzetten in bruin vet

Een nieuw onderzoek suggereert dat rillen en periodes van matige lichaamsbeweging even goed zijn wanneer het gaat om het stimuleren van de omzetting van energie opslaan in 'wit vet ‘ naar energie verbranden door ' bruin vet '.

Ongeveer 50 g ‘wit vet’ slaat meer dan 300 kilocalorieën aan energie op. Dezelfde hoeveelheid ‘bruin vet’ kan tot 300 kilocalorieën per dag verbranden.

Endocrinoloog dr. Paul Lee, van Sydney's Garvan Institute of Medical Research, heeft onlangs onderzoek gedaan aan de National Institutes of Health (NIH) in Washington, gefinancierd als een NHMRC Early Career Research Fellow.

Door dit onderzoek ontdekten zij hoe vet en spieren met elkaar communiceren door middel van specifieke hormonen en wel door het veranderen van witte vetcellen in bruine vetcellen om ons te beschermen tegen koude.

Dr Lee toonde aan dat bij blootstelling aan kou en bij lichaamsbeweging, niveaus van het hormoon irisin (geproduceerd door spieren) en FGF21 (geproduceerd door bruin vet) stegen. Meer in het bijzonder bleek dat ongeveer 10-15 minuten rillen resulteerde in een gelijke stijging van irisin als een uur matige lichaamsbeweging. In het laboratorium toonde men aan dat irisin en FGF21 menselijke witte vetcellen in een tijdsbestek van zes dagen veranderen in bruine vetcellen.

Het onderzoek wordt nu gepubliceerd in Cell Metabolism.
We zijn allemaal geboren met voorraden van bruin vet rond onze nek, de manier van moeder natuur om ons warm te houden als zuigeling. Tot slechts een paar jaar geleden dacht men dat het verdween in de vroege kindertijd, maar we weten nu dat bruin vet aanwezig is bij de meeste, zo niet alle, volwassenen. Volwassenen met meer bruin vet zijn slanker dan volwassenen zonder bruin vet.

"Opwinding in het ‘bruine vet veld’ is aanzienlijk gestegen ten opzichte van voorgaande jaren, omdat de energieverbrandende eigenschappen het een potentieel therapeutisch doel geeft in de strijd tegen obesitas en diabetes," zei Dr Lee.

"De transformatie van wit vet in bruin vet kan dieren te beschermen tegen diabetes, obesitas en leververvetting. Glucoseniveaus zijn lager bij mensen met meer bruin vet. "
Het huidige onderzoek heeft dr. Lee gedaan om het onderliggende mechanisme van de activering van bruin vet te leren begrijpen.

Het was al bekend dat koude temperaturen bruin vet stimuleren, maar het was onduidelijk hoe het lichaam dat bericht doorgeeft aan de cellen. Het lichaam kan veranderingen in de omgeving voelen en doorgeven aan verschillende organen via zenuwen en hormonen. Met zijn expertise als endocrinoloog heeft dr. Lee de hormonen onderzocht die worden gestimuleerd door koude omgevingen.

"Als we het koud hebben, activeren we als eerst ons bruin vet, omdat het energie verbrandt waardoor warmte vrijkomt om ons te beschermen. Als die energie onvoldoende is, gaan onze spieren samentrekken of we krijgen rillingen waardoor warmte opgewekt wordt. We wisten echter nog niet hoe de spieren en het vet met elkaar communiceren in dit proces. "

"We hebben vrijwilligers blootgesteld aan toenemende kou, 18-12 graden, tot ze rilden. We hebben bloedmonsters genomen om hormoonspiegels te meten en rillingen gedetecteerd door speciale apparaten die op de huid geplaatst werden en die de elektrische activiteit van spieren waarnemen."

"Vrijwilligers begonnen, variërend per persoon, te rillen rond de 16 of 14 graden."

"We identificeerden twee hormonen die worden gestimuleerd door koude - irisin en FGF21 – die respectievelijk vrijkomen uit rillende spieren en uit bruin vet. Deze hormonen verhoogden de snelheid van energieverbranding van menselijke witte vetcellen in het laboratorium, en de behandelde vetcellen begon warmte uit te stoten- een kenmerk van de functie van bruin vet ".

Een team van de Harvard University ontdekten irisin middels een NIH-gefinancieerd onderzoek in 2012. Zij identificeerden het hormoon als een spierhormoon dat gestimuleerd wordt door lichaamsbeweging die bij dieren wit vet omzet in bruin vet.

Het verwarrende aspect van de bevindingen in dat onderzoek was dat de oefening zelf warmte produceert, dus waarom zou de spier een proces starten dat nog meer warmte oplevert ?

Dr. Lee heeft deelnemers van een onderzoek over blootstelling aan kou uitgenodigd om lichaamsoefeningen te doen om zodoende de twee processen te vergelijken. "Wij ontdekten dat een uur op een fiets op een gematigd niveau dezelfde hoeveelheid irisin produceert als rillen gedurende 10-15 minuten," zei hij.

"We denken dat lichaamsbeweging rillingen nabootst omdat tijdens beide processen sprake is van spiercontractie, en dat irisin, dat gestimuleerd wordt door lichaamsbeweging, is geëvolueerd vanuit rillen in de kou."

"Vanuit een klinisch standpunt vormen irisin en FGF21 een door koude gestimuleerd hormoonsysteem, dat eerder onbekend was. Zij kunnen worden toegepast in de toekomstige behandeling van obesitas behandeling door het activeren bruin vet."

(Vertaling: H.B.E. van der Woud)


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats