Verband tussen ADHD en luchtverontreiniging


Het inademen van vuile lucht tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op ADHD- en gedrag gerelateerde problemen in de kindertijd.

'Polycyclische aromatische koolwaterstoffen' oftewel PAK's zijn een onderdeel van de luchtverontreiniging. Prenatale blootstelling aan deze PAK's verhoogt de kans op gedragsproblemen die in verband gebracht worden met 'attention deficit hyperactivity disorder' oftewel ADHD, op 9 jarige leeftijd. Dit volgens onderzoekers van de Columbia Center for Children's Environmental Health (centrum voor milieu effecten met betrekking tot de gezondheid van kinderen) aan de Mailman School of Public Health. De resultaten zijn online gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

De onderzoekers hebben 233 niet rokende zwangere vrouwen en hun kinderen in New York City gevolgd, vanaf de zwangerschap tot aan de kindertijd. Het bleek dat kinderen die blootgesteld waren aan hoge PAK niveaus tijdens de zwangerschap van de moeder, een vijfmaal grotere kans hadden op een hoger-dan-gebruikelijk risico en een hogere mate van symptomen hadden die kenmerkend zijn voor ADHD — specifiek het onoplettende-type ADHD op 9 jarige leeftijd. Dit was vergeleken met kinderen van de moeders die geen hoge PAK blootstelling hadden gehad. Dit is de eerste studie die onderzoekt of er een verband bestaat tussen prenatale PAK en ADHD bij schoolgaande kinderen.

"Deze studie suggereert dat de blootstelling aan PAK in New York City een rol kan spelen bij ADHD in de kindertijd," volgens hoofdauteur Frederica Perera, DrPH, PhD, directeur van het Center en professor in Environmental Health Sciences aan de Mailman School. "Deze bevindingen zijn zorgelijk omdat het bekend is dat concentratieproblemen invloed hebben op schoolprestaties, sociale relaties en beroepsmatige prestaties."

Het 'Centers for Disease Control' schat dat ongeveer 10 procent van de Amerikaanse kinderen ADHD hebben in één van de drie typen: onoplettende ADHD, waarbij kinderen moeite hebben om zich te concentreren, gemakkelijk afgeleid en ongeorganiseerd zijn; Hyperactive en impulsieve ADHD; of een combinatie van deze twee. Er is weinig bekend over de oorzaak van ADHD, maar naast genen, is bekend dat milieufactoren vermoedelijk ook een rol te spelen.

PAK's zijn giftige luchtverontreinigingen die gemaakt worden door vele bronnen, zoals elektriciteitscentrales die fossiele brandstoffen gebruiken, verkeer en thuisboilers. Onderzoekers hebben niveaus van PAK blootstelling bij de moeder gemeten door de invloed op het PAK-DNA te meten in het bloed dat de baby bij de geboorte van de moeder meekrijgt. PAK blootstelling in de jeugd werd door PAK metabolieten in de urine gemeten op 3 of 5 jarige leeftijd. ADHD gedragsproblemen werden beoordeeld met behulp van de 'Conners' Parent Rating Schaal'.

De huidige bevindingen zijn gebaseerd op eerdere studies van het Center (CDC) dat prenatale PAK blootstelling koppelde aan gedrags- en cognitieve problemen, inclusief een ontwikkelingsachterstand op 3 jarige leeftijd, een verlaagd IQ op 5 jarige leeftijd en symptomen van angst/depressie en aandachtsproblemen op 6 en 7 jarige leeftijd.

Het mechanisme waarbij blootstelling aan PAK's de waarschijnlijkheid op ADHD verhogen , wordt niet volledig begrepen. Het onderzoek geeft meerdere mogelijke oorzaken waaronder: een verstoring van het endocriene systeem, DNA schade, oxidatieve stress en het remmen van de groeifactoren in de placenta, hetgeen resulteert in een verminderde uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen.

Hoewel meer onderzoek nodig is om dit verband volledig te verklaren, menen de onderzoekers dat deze resultaten zorgelijk zijn omdat kinderen met ADHD een groter risico hebben op risicovol gedrag, slechte academische prestaties en lagere inkomsten. Bovendien zorgt ADHD voor grote jaarlijkse kosten voor de samenleving, naar schatting tussen $36 en 52 miljard dollar in de VS en voor de patiënt zelf wordt het geschat op $12,005 aan $17,458.

Vertaling: Manuka Buisman


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats