Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



Acupunctuur, echte of pseudo, verlicht opvliegers als gevolg van chemo bij borstkanker

Wekelijkse acupunctuur behandelingen; zowel de echte als de pseudo, verlichten opvliegers en andere bijwerkingen in de behandeling met anti kanker geneesmiddelen, hebben de onderzoekers uit Baltimore in een klein, voorbereidend onderzoek van borstkankerpatiënten, ontdekt.

Aan eerdere rapporten toegevoegde resultaten, zegt men dat ook het gevoel van het in de huid prikken, door het nabootsen van de echte acupunctuur naalden voldoende zou kunnen zijn om de natuurlijke chemische stoffen op te wekken die de symptomen verbeteren.

Onderzoekers aan de Universiteit van Maryland Greenebaum Cancer Center en de Johns Hopkins Kimmel Cancer Center hebben een onderzoek gestart of acupunctuur de ernst van de bijwerkingen kan verminderen, die verband houden met aromatase remmers (AI), geneesmiddelen die gebruikt worden om borstkanker te behandelen, en te voorkomen dat deze na de operatie terugkeert. Omdat AI oestrogeensynthese blokkeert bij postmenopauzale patiënten, kan dit min of meer ernstige opvliegers veroorzaken, vergelijkbaar met die ervaren worden tijdens de menopauze, en aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals gewrichts-en spierpijn.

Ten behoeve van het onderzoek, hebben de onderzoekers 47 postmenopauzale vrouwen ingeschreven met stadium 0 tot en met III hormoon-receptor - positieve borstkanker die Al therapie hadden ontvangen gedurende ten minste een maand en die enige AI - geassocieerde spier- symptomen hebben gemeld. Patiënten werden willekeurig toegewezen om de acht wekelijkse echte of pseudo acupunctuur behandelingen te ontvangen; 23 patiënten kregen echte acupunctuur en 24 ontvingen pseudo acupunctuur.

Als aanvulling verzamelde de onderzoeksgroep wekelijks logboeken over opvliegers in week 0 tot 8 en week 12. In andere vragenlijsten werden bij aanvang van de studie de symptomen verzameld over de menopauze, stemmingswisselingen, kwaliteit van de slaap, depressie, angst en kwaliteit van leven en dan vier, acht en 12 weken later .

Onder degenen die echte acupunctuur ontvingen, zeiden onderzoekers dat er statistisch significante verbeteringen waren in depressie, de ernst en frequentie in opvliegers, opvlieger-gerelateerde dagelijkse storingen en andere symptomen van de menopauze. Onder degenen die pseudo acupunctuur kregen, merkten onderzoekers statistisch significante verbeteringen op in de kwaliteit van leven, opvlieger-gerelateerde dagelijkse storingen en symptomen van de menopauze. In beide groepen zagen vrouwen een gemiddelde daling van de ernst in opvliegers van 31 procent tot 54 procent, respectievelijk, van de echte en de pseudo acupunctuur behandelingen.

Om de effecten van echte acupunctuur sessies te kunnen vergelijken met die van pseudo acupunctuur, gebruikte het team voor de laatste niet-penetrerende intrekbare naalden, geplaatst op 14 locaties op de huid tussen de punten in die voor de echte acupunctuur gebruikt worden. De niet-penetrerende naalden produceren een prikkend gevoel op de huid, zodat proefpersonen niet konden zeggen of ze de echte behandeling kregen of niet.

De op 23 december online in het tijdschrift Cancer gepubliceerde studieresultaten, toonden weinig verschillen in het totale profijt tussen degenen die de echte en de pseudo acupunctuur kregen, en geen van de patiënten ervaarden aanzienlijke bijwerkingen van de acupunctuur .

Hoewel de onderzoekers niet specifiek raciale verschillen bestudeerden in de respons bij patiënten, bevond men dat Afro-Amerikaanse vrouwen vaak minder frequente of ernstige opvliegers hadden na echte acupunctuur, in tegenstelling tot de pseudo behandelingen. Echter, er namen slechts negen Afro-Amerikanen deel aan de studie, niet voldoende om tot harde conclusies te kunnen komen, aldus de onderzoekers.

Het feit dat sommige vrouwen profijt hadden van pseudo acupunctuur, doet de vraag rijzen of het prikkende gevoel van pseudo acupunctuur fysiologische effecten triggert, zegt hoofdauteur Ting Bao , MD , DABMA , MS , assistent- professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Maryland Greenebaum Cancer Center.

Naar schatting 60 procent van de acupunctuurpunten in de studie, hoofdzakelijk om skeletspier symptomen te behandelen, overlappen degenen die gebruikt zijn bij de behandeling van opvliegers .

Een ander onderzoek dat gepubliceerd werd door de onderzoekers eerder dit jaar in het tijdschrift Breast Cancer Research en behandeling bleek dat zowel echte en pseudo acupunctuur behandelingen AI-geassocieerde klachten aan het bewegingsapparaat hielpen te verbeteren, waaronder een statistisch significante vermindering van het inflammatoire eiwit IL-17 optrad.

"De huidige interventies tegen bijwerkingen voor het bewegingsapparaat zijn beperkt tot orale pijnstillers en lichaamsbeweging," zegt Bao . " Maar de effectiviteit van deze benadering is beperkt, en het langdurig gebruik van orale pijnstillers kan een belasting worden. Als patiënten er voor open staan is acupunctuur een redelijk alternatief voor hen."

Studies tonen aan dat tot 60 procent van de vrouwen in een vroeg stadium van borstkanker opvliegers van AIs ervaren, zegt Vered Stearns, MD, senior auteur van de studie en co-directrice van het borstkanker programma aan het Johns Hopkins Kimmel Cancer Center. Conventionele behandelingen tegen opvliegers omvatten medicijnen, maar het gebruik ervan is beperkt vanwege de bijwerkingen, het benadrukt de vraag naar meer niet-farmacologische interventies, zegt ze. "Deze vrouwen hebben veel verschillende behandelingen gehad, en sommige proberen echt om extra medicijnen te vermijden," voegde ze eraan toe. De auteurs waarschuwen dat hun onderzoek klein was en geverifieerd moet worden. Ze zijn van plan met een willekeurig gecontroleerde test verder te kijken naar de raciale verschillen gezien de reactie op de echte ten opzichte van pseudo acupunctuur.

Vertaling Shanti Onneweer



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats