Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Universiteit van MD onderkent mogelijk permanente hersenafwijkingen door marihuanagebruik in de pubertijd

Gepubliceerd preklinisch onderzoek in 'Neurpsyopharmacology' onderkent een levenslange invloed van marihuanagebruik tijdens de kritieke periode van ontwikkeling in de pubertijd.

Regelmatig marihuana gebruik tijdens adolescente, maar nog niet volwassen leeftijd, kan permanent de hersenfunctie en -cognitie aantasten, en kan het risico verhogen op het ontwikkelen van serieuze psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie, volgens een recent onderzoek van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Maryland. Wetenschappers hopen dat het onderzoek, gepubliceerd in 'Neuropsychophamacology' - een uitgave van het tijdschrift Nature - zal helpen om meer licht te laten schijnen op de mogelijke lange termijn effecten van marihuana gebruik, met name omdat wetgevers in Maryland en elders overwegen deze drug te legaliseren.

"In de afgelopen 20 jaar bestond er een grote controverse over de lange termijn effecten van marihuana, alsook enig bewijs dat gebruik in de pubertijd schadelijk zou kunnen zijn," aldus hoofdauteur van het onderzoek Asaf Keller, Doctor in de wijsbegeerte, Hoogleraar Anatomie en Neurobiologie bij de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Maryland. "Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die marihuana begonnen te gebruiken voordat ze 16 jaar waren meer risico hadden op permanente cognitieve gebreken en een significant hogere kans op psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie. Er is waarschijnlijk een genetische ontvankelijkheid en wanneer je daar marihuana aan toevoegt tijdens adolescentie wordt het de trigger."

"Adolescentie is de kritieke periode tijdens welke marihuanagebruik schadelijk kan zijn," zegt de leidend auteur van het onderzoek Sylvina Mullins Raver, een promovendus Neurowetenschappen bij de Afdeling Anatomie en Neurobiologie van de faculteit Geneeskunde bij de Universiteit van Maryland. "We wilden de biologische onderbouwing identificeren en bepalen of er een wezenlijk, permanent gezondheidsrisico is bij marihuana gebruik."

De wetenschappers - waaronder co-auteur Sarah Paige Haughwout, een technisch wetenschapper van Dr. Keller's laboratorium - zijn begonnen met het onderzoeken van corticale trillingen in muizen. Corticale trillingen zijn patronen van activiteit van neuronen in de hersenen waarvan wordt verondersteld dat ze ten grondslag liggen aan de verschillende hersenfuncties. Deze trillingen zijn zeer abnormaal bij schizofrenie en andere psychiatrische aandoeningen. De wetenschappers hebben jonge muizen 20 dagen blootgesteld aan zeer lage doseringen van het actieve bestanddeel van marihuana, waarna ze terug mochten keren naar hun broers en zussen en zich verder normaal konden ontwikkelen.

"Bij volwassen muizen die marihuana stoffen toegediend kregen tijdens adolescentie, hebben we vastgesteld dat de corticale trillingen behoorlijk waren gewijzigd, en ze vertoonden verminderde cognitieve vaardigheden," aldus Ms. Raver. "We hebben ook verminderde cognitieve uitingen van gedrag vastgesteld in die muizen. De opvallende bevinding is dat, ook al werden de muizen blootgesteld aan zeer lage drug doseringen, en slechts voor een korte periode tijdens adolescentie, hun hersenafwijkingen aanhielden in volwassenheid."

De wetenschappers hebben het experiment herhaald, deze keer door marihuana stoffen aan volwassen muizen toe te dienen die nooit eerder aan de drug blootgesteld waren geweest. Hun corticale trillingen en het vermogen om cognitieve gedragstaken uit te voeren bleven normaal, wat aangeeft dat slechts blootstelling aan drugs tijdens de kritieke periode van adolescentie de cognitie via dit mechanisme doet verminderen. De wetenschappers hebben een volgende stap gezet in hun onderzoek, waarbij ze proberen om de mechanismen die aan die veranderingen ten grondslag liggen en de periode waarin ze zich voordoen vast te stellen.

"We hebben gekeken naar de verschillende gebieden van de hersenen," zegt Dr. Keller. "De achterkant van de hersenen ontwikkelt het eerst en de voorhoofdsdelen van het brein ontwikkelen tijdens adolescentie. We hebben ontdekt dat de voorhoofdscortex meer wordt geraakt door de drugs tijdens adolescentie. Dat is het deel van de hersenen die uitvoerende functies beheerst zoals planning en impuls controle. het is het ook het gebied wat het meest aangedaan is in geval van schizofrenie."

Dr. Kellers team gelooft dat de resultaten ook een aanwijzing vormen voor mensen. Ze zullen hun onderzoek voortzetten naar de mechanismen die ten grondslag liggen aan deze veranderingen in de corticale trillingen. "Het doel van het bestuderen van deze mechanismen is te zien of we die effecten om kunnen keren," aldus Dr Keller. "We hopen dat we meer zullen leren over schizofrenie en andere psychiatrische aandoeningen. Deze cognitieve symptomen worden niet geraakt door medicatie, maar ze zouden kunnen worden beïnvloed door controle over deze corticale trillingen."

"Dit onderzoek is een voorbeeld van hoe fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in onze technische laboratoria menselijke gezondheid kan beïnvloeden en gezondheidszorg kan informeren," zo zegt E. Albert Reece, M.D., Hoogleraar, M.B.A., Vice-Voorzitter van Medische Zaken bij de Universiteit van Maryland en John Z. Akiko K. Bowers, Bijzonder Hoogleraar en President van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Maryland. "We zijn trots op deze baanbrekende ontdekking en zien ernaar uit dit onderzoek in de toekomst verder te zien ontwikkelen."

Vertaling: Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats