Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


'Luisteren naar je hart' kan lichaamsbeeld verbeteren, zegt studie

Bewuster zijn van interne lichamelijke signalen zoals hartslag gekoppeld aan lagere niveaus van zelf-objectivering (overmatige belangstelling voor het eigen uiterlijk) in onderzoek.

Vrouwen die zich meer bewust zijn van het innerlijke van hun lichaam hebben minder kans om hun lichaam louter als object te beschouwen, volgens een studie gepubliceerd op 6 februari in het open tijdschrift PLOS ONE van Vivien Ainley en Manos Tsakiris van de afdeling Psychologie aan de Royal Holloway, University of London.

De auteurs vroegen gezonde vrouwelijke studenten vrijwilligers tussen 19 en 26 om zich te concentreren en hun eigen hartslag te tellen, gewoon "luisteren" naar hun lichaam. De nauwkeurigheid in deze hartslag perceptie test werd vergeleken met hun mate van zelf-objectivering, op basis van hoe belangrijk ze 10 lichaamsattributen vonden in hun gevoel van eigenwaarde. Attributen waren zowel op basis van uiterlijk, zoals aantrekkelijkheid en lichaamsmaten als competentiegericht, zoals gezondheid en energie niveaus.

Hoe nauwkeuriger de vrouwen waren in het opsporen van hun hartslag, hoe minder ze de neiging hadden om aan hun lichaam te denken als objecten. Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor het begrijpen van het lichaamsbeeld van ontevredenheid en klinische aandoeningen die verband houden met zelf-objectivering, zoals anorexia.

Dr Manos Tsakiris van de afdeling Psychologie van het Royal Holloway zei: "Mensen hebben het opmerkelijk vermogen om zichzelf waar te nemen vanuit het perspectief van een buitenstaander. Echter, er is een gevaar dat sommige vrouwen een overmatige neiging hebbben om hun lichaam te beschouwen als te ontwikkelen '. objecten ', terwijl ze verwaarlozen het te waarderen van binnenuit, voor hun fysieke competentie en gezondheid. Vrouwen die op deze manier 'zelf-objectiveren ' zijn kwetsbaar voor eetstoornissen en een reeks andere klinische aandoeningen zoals depressie en seksuele disfunctie. "

Collega-onderzoeker Vivien Ainley merkte op: "Wij geloven dat onze mate van lichaamsbewustzijn, dat aantoont hoe goed vrouwen in staat zijn om te luisteren naar hun interne signalen, een waardevolle aanvulling is op het onderzoek naar zelf-objectivering en als gevolg op de geestelijke gezondheid."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats