Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Decennia later hebben PCB's nog steeds invloed op onze gezondheid

Niettegenstaande het verbod, dertig jaar geleden, op het gebruik ervan door de Amerikaanse overheid kwetst PCB nog altijd de cognitieve prestaties van senioren.

Niettegenstaand PCB's in de Verenigde Staten verboden zijn sinds 1979, heeft de Universiteit van Montreal en CHU Sainte - Justine onderzoeker Maryse Bouchard gevonden dat hogere niveaus van het toxine geassocieerd zijn met lagere cognitieve prestaties bij oudere mensen. Er is een significant verband tussen PCB-concentraties en cognitieve vaardigheden bij individuën van 70 tot 84 jaar; de correlatie werd ook - in mindere mate weliswaar - gedecteerd bij mensen van 60 tot 69 jaar. Uit deze analyse bleek ook dat er verschillen zijn volgens geslacht. Vrouwen uit de oudere leeftijdsgroep vertoonden de grootste daling in cognitieve relatie. "Terwijl de meeste studies hebben gekeken naar het effect van PCB's op de ontwikkeling van het kind blijkt uit ons onderzoek dat deze toxines onze gezondheid gedurende ons hele leven kunnen beïnvloeden", zei Bouchard .

Het gebruik en de productie van PCB zijn reeds meer dan 40 jaar maar deze zeer persistente stoffen worden nog steeds gevonden in het bloed van de meeste mensen, vooral bij ouderen. Aan de Bouchard studie namen 708 Amerikanen deel door het leveren van bloedmonsters voor het bepalen van het gehalte aan giftige stoffen in hun lichaam en het ondergaan van testen op geheugen en de motorische vaardigheden voor het vastleggen van hun cognitieve prestaties. De PCB-concentraties gevonden in hun lichaam waren representatief voor de algemene Amerikaanse bevolking.

"Oudere personen zijn een bijzonder risico wegens de hogere cumulatieve blootstelling opgebouwd tijdens hun leven en door een hogere gevoeligheid door onderliggende medische aandoeningen zoals vasculaire en verminderde cognitieve reserve capaciteit," zei Bouchard. "Onze huidige bevindingen suggereren dat PCB's zelfs op niveaus die algemeen als laag of risicoloos worden beschouwd kunnen bijdragen aan cognitieve tekorten."

De PCB's hopen zich op in het lipide weefsel van dierlijke en mariene levensvormen en verspreiden zich zo in de hele voedselketen. Daardoor zijn PCB's vandaag nog alomtegenwoordig in weefsels van menselijke populaties in Noord Amerika en wereldwijd. Deze studie onderstreept het belang van het beter aanpakken van het PCB probleem dat een gevaar inhoudt voor onze gezondheid.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats