Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Een laag testosteron gehalte verhoogt kans op hartproblemen

Via evaluatie van vroegere studies is uitgekomen dat hormonale substitutietherapie niet voor een verbetering zorgde bij cardiovasculaire gezondheid.

Chevy Chase, MD - Mannen met een laag testosteron gehalte kunnen een licht verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van of overlijden aan hart- en vaatziekten, dit volgens een recente studie, toegestaan voor publicatie in The Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Testosteron is een belangrijke mannelijke geslachtshormoon dat zorgt voor het libido, de productie van zaadcellen en de gezondheid van de botten. Na verloop van tijd kan een lage testosteron bijdragen aan een toename van lichaamsvet, verlies van lichaamshaar en spiermassa.

“Toen we het bestaande onderzoek naar testosteron en hart- en vaatziekten beoordeelden, suggereerde een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal een bescheiden verbinding tussen die twee. Een specifieke pathogenese kwam niet naar voren maar misschien kunnen minder vaak onderzochte gebeurtenissen een rol spelen, zoals trombose, een bloedstolsel die zich ontwikkelt in de bloedsomloop of aritmie, wanneer er sprake is van een probleem met de hartslag of de snelheid ervan,’ aldus hoofdauteur Johannes Ruige, MD, PhD, van de Ghent University Hospital in Belgie. “Op basis van de huidige bevindingen kunnen we evenwel niet uitsluiten dat een laag testosteron en hart- en vaatziekten ook een gevolg zijn van een algemene slechte gezondheid.”

Het behandelen van een laag testosteron middels vervangende therapie leverde geen gunstig effect op de cardiovasculaire gezondheid, zie Ruige. Hoewel het aantal ouderen en mannen van middelbare leeftijd die testosteron vervangende therapie voorgeschreven krijgen snel stijgt, is er een discussie gaande over de vraag of deze behandeling niet te vaak wordt toegepast. In hun klinische richtlijnen voor testosteron therapie adviseert The Endocrine Society om uitsluitend mannen te behandelen die onmiskenbaar lage testosteronspiegels hebben en overeenkomende symptomen.

De klinische beoordeling onderzocht bevindingen uit studies over hart- en vaatziekten en testosteron, die gepubliceerd zijn tussen 1970 en 2013. Hoewel de studies een verband suggereerden, vond bestaand onderzoek weinig bewijs van een relatie tussen laag testosteron en atherosclerose, de verharding en vernauwing van de slagaders die hartaanvallen en beroertes kunnen veroorzaken. De beoordeelde studies vonden ook geen verband tussen testosteron niveaus en hartaanvallen.

Veel van de studies waren dwarsdoorsnedes die niet voorzien in informatie over oorzakelijk verband, maar de beoordeling keek ook naar 19 toekomstige observationele studies die aanvullende informatie kunnen geven over de vraag of de ene aandoening een andere kan veroorzaken. Omdat deze studies sommige potentiële voorgaande oorzaken, van zowel testosteron en hart- en vaatziekten, niet volledig uitsloot is aanvullend onderzoek nodig om de relatie tussen de twee condities te bevestigen, aldus Ruige.

“Er zijn nog steeds hiaten in ons begrip van testosteron en hart- en vaatziekten,” zegt hij. “Het uiteindelijke doel is om een nauwkeuriger inschatting te kunnen maken van de gevolgen die testosteron vervangende therapie kan hebben op de gezondheid van het hart van de mensen die in aanmerking komen voor de behandeling.”

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats