Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Cortisone kan het risico op acute pancreatitis verhogen

Patiënten die behandeld worden met cortisone moet worden geadviseerd zich te onthouden van alcohol en roken.

Een nieuwe studie van het Karolinska Institutet in Zweden toont aan dat cortisone - een hormoon gebruikt in bepaalde medicijnen - het risico verhoogt op acute pancreatitis. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine. De onderzoekers suggereren dat patiënten die werden behandeld met cortisone, in bepaalde vormen, moeten worden geïnformeerd over de risico's en geadviseerd zich te onthouden van alcohol en roken.

Acute pancreatitis is de meest voorkomende ziekte van de pancreas en wordt veroorzaakt door een plotselinge ontsteking van de pancreas. De meeste patiënten herstellen zonder complicaties. Maar in 15 tot 20 procent van de patiënten ontwikkelt de ziekte zich tot een levensbedreigende aandoening. De meest voorkomende oorzaken van de ziekte zijn galstenen en een hoge alcoholconsumptie, maar bij een kwart van de patiënten zijn de oorzaken onbekend.

Eerdere studies op basis van individuele gevallen hebben een verband aangetoond tussen acute pancreatitis en sommige medicijnen, zoals preparaten die cortisone bevatten. Endogene cortisone is afgeleid van een bijnier hormoon en is gerelateerd aan stress en de regulatie van het circadiaans ritme. De meest voorkomende vorm bij mensen is cortisol (of hydrocortison). Synthetische cortisone wordt gebruikt om een ​​aantal aandoeningen zoals astma en auto-immuunziekten (zoals reumatische ziekten) te behandelen.

De huidige studie is de eerste systematische studie om de relatie aan te tonen tussen medische cortisone en acute pancreatitis. Zesduizend patiënten met acute pancreatitis tussen 2006 en 2008 werden vergeleken met 61.000 gezonde personen. De resultaten tonen aan dat mensen die werden behandeld met cortisone in tabletvorm een ​​70 procent hoger risico liepen op het ontwikkelen van acute pancreatitis. Deze relatie werd waargenomen na drie dagen medicatie ter onderbouwing van het bewijs dat de oorzakelijke factor de cortisone was en niet de behandelde ziekte op zich.

"Er was echter geen waarneembare toename van het risico voor mensen die cortisone gebruikten onder de vorm van aerosol, zoals astma inhalers," zegt de hoofdauteur Dr Omid Sadr-Azodi. "Maar mensen die beginnen met een behandeling met cortisone wordt aangeraden zich te onthouden van het drinken van alcohol en roken die risicofactoren zijn voor acute pancreatitis."


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats