Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Studie vindt verband tussen algemeen voorgeschreven statine en geheugenstoornis

Nieuw onderzoek dat bekeek of twee veel voorgeschreven statine geneesmiddelen, gebruikt om low-density lipoprotein (LDL) of 'slechte cholesterol' in het bloed te verlagen, de cognitieve functies nadelig konden beïnvloeden, heeft geconstateerd dat één van de geteste medicijnen een geheugenstoornis veroorzaakte bij ratten.

Tussen zes en zeven miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk (UK) nemen dagelijks statines. De bevindingen volgen op anekdotisch bewijs van mensen die melden dat ze het gevoel hebben dat hun nieuw voorgeschreven statine invloed heeft op hun geheugen. Vorig jaar heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) erop aangedrongen dat alle fabrikanten in hun bijwerkingen opnamen dat statines mogelijk de cognitieve functies beïnvloeden.

De studie, onder leiding van wetenschappers van de Universiteit van Bristol en gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE, testen Pravastatin en Atorvostatin (twee vaak voorgeschreven statines) in leer- en geheugen-modellen bij ratten. De bevindingen tonen aan dat er geen negatieve cognitieve effecten werden waargenomen bij de ratten in hun prestaties voor eenvoudige leer-en geheugentaken met Atorvostatin, terwijl Pravastatin hun prestaties verminderde.

Ratten werden dagelijks behandeld met Pravastatin (merknaam - Pravachol) of Atorvostatin (merknaam - Lipitor) gedurende 18 dagen. De knaagdieren werden getest op een eenvoudige leertaak voor, tijdens en na de behandeling. Ze moesten leren om een voedselbeloning te vinden. Op de laatste dag van de behandeling en na een week zonder medicatie, werden de ratten ook getest tijdens een taak die hun vermogen meet om een eerder overwonnen object (herkenningsgeheugen) te herkennen.

De studie bevindingen toonden aan dat Pravastatin de neiging had om het leervermogen tijdens de laatste dagen van de behandeling te verminderen, hoewel dit effect volledig werd teruggedraaid zodra de behandeling stopte.

Echter, in de nieuw object discriminatie taak, Pravastatin verminderde het objectherkenning geheugen. Er werden er geen effecten waargenomen voor Atorvostatin in beide taken.

De resultaten suggereren dat chronische behandeling met Pravastatin een verminderende werking bij het leer- en herkenning geheugen bij knaagdieren veroorzaakt. De omkeerbaarheid van de effecten na het stoppen van de behandeling is vergelijkbaar met wat is waargenomen bij patiënten, maar het gebrek aan deze effecten bij Atorvostatin suggereert dat sommige typen statines eerder dan andere cognitieve stoornissen veroorzaken.

Neil Marrion, Professor Neurowetenschappen aan de Bristol’s School of Physiology and Pharmacology en hoofdauteur van de studie, zei: "Deze bevinding is nieuw en waarschijnlijk weerspiegelt het zowel de anekdotische rapporten als de FDA adviezen. Wat hier het meest interessante is, het is geen kenmerk van alle statines. Om echter de relatie tussen statines en cognitieve functies beter te begrijpen, zijn verdere studies nodig. "

Vertaling: Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats